Bolno u intimnom | kulturpunkt

Najave Konferencija

<

Bolno u intimnom

Četverorukost - mala izvedbena konferencija zamišljena je kao platforma za razmjenu iskustava, misli i osjećaja, a na njoj sudjeluju četiri izvedbene umjetnice.

09.11.2014 , Zagreb - Ožegovićeva broj 7
  • A
  • +
  • -

Četiri umjetnice, Silvia Marchig, Kaja Farszky, Sabina Mikelić i Helena Petković, pozvane su da na temu bolnog mjesta u intimnom, društvenom i političkom kontekstu daju svoj umjetnički iskaz/izvedbu/odgovor. Uz četiri pozvane umjetnice na konferenciji će sudjelovati i druge umjetnice/i, teoretičarke/ri, kritičarke/ri te publika, prijatelji i zainteresirana javnost. Konferencija je poticaj i podrška za individualne radove, zajedničke razgovore, suradnju i novu komunikaciju na izvedbenoj sceni. 

"Okružuje nas stvarnost ispunjena bolnim mjestima. Okružuju nas koncepti i strategije življenja koje su usmjerene na zaborav, potiskivanje i negiranje bolnih mjesta. Prostor unutar toga možda je prostor tjeskobe i nemoći, možda provocira borbu i moć, možda slama, možda rezignira, možda nudi kreativne odgovore. Bolno mjesto prostor je unutar ili izvan tijela, veže nas uz sadašnjost, prošlost ili budućnost, ono je odnos s drugom osobom, s mnogima ili sa samim sobom. Ponekad bolna mjesta oblikuju trenutke sadašnjosti, oblikuju naše tijelo i naše misli i vode nas kroz intimna, društvena i politička događanja uz pomoć niti koje se međusobno presijecaju, mimoilaze, povlače, pletu ili kidaju. Te niti mogu postati umjetnički rad. Umjetnost neosporno uvijek izvire iz nekog bolnog mjesta, ali bolno mjesto nije uvijek tema umjetničkog rada. Za ovu prigodu željele bismo uz pomoć pozvanih umjetnica i ostalih sudionika, pogledati upravo u bolno mjesto i uspostaviti mogućnosti gledanja na njega", stoji u najavi izvedbene konferencije.

U sklopu događanja Kaja Farszky predstavit će izvedbu Buka tišine ili tišina buke?, Silvia Marchig rad Dokle god smo zajedno, Sabina Mikelić rad Mula skupina korijenja svezanih zajedno, a Helena Petković rad Sjecišta.

Četverorukost je projekt umjetničkog istraživanja koji se bavi otvaranjem novih polja kazališne komunikacije. Polje kazališne komunikacije u kojem sudjeluju autori, izvođači i publika polje je suigre i mogućnosti da se kazališna izvedba promatra kao događaj u svim segmentima svog umjetničkog, istraživačkog i izvedbenog procesa, te da potakne suosjećanje, sudjelovanje i sukreaciju između izvođača i publike. Ideje i principi proizlaze iz višegodišnjeg interesa i umjetničkog rada Marine Petković Liker i Sonje Pregrad, koje u želji za konkretnijom artikulacijom strategija kojima se bave unutar svog rada, u 2013. osnivaju Četveroruku, umjetničku organizaciju za otvaranje novih polja kazališne kumunikacije te započinju ovaj projekt. Cilj projekta Četverorukost je spajanje teorijskog i praktičnog rada vezanog uz "ženski" princip / princip sudjelovanja / dopuštanja kroz promišljanja forme, dinamike, tematike i komunikacije unutar izvedbe kazališnog događaja. 

Izvedbena konferencija će biti održana 9. studenog u podrumu u Ožegovićevoj ulici broj 7, s početkom u 17 sati. Dolazak i sudjelovanje potrebno je potvrditi najkasnije do 5. studenog na adresu elektroničke pošte

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 29.10.2014