Booksine Reading grupe | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Booksine Reading grupe

Reading grupe u Booksi u ovoj sezoni posvećene su SF-u i domaćem dramskom pismu mlađe generacije.

  • A
  • +
  • -

Booksa je ovogodišnji naglasak svog programa stavila na znanstveno-fantastičnu književnost, pa tako u programu Književnog budoara voditelj Aleksandar Žiljak jednom mjesečno razgovara s gostima o raznim temama vezanim uz ovaj žanr kojem će biti posvećena i tematska Reading grupa. Odabir knjiga za čitanje bazira se na lektiri domaće i svjetske SF književnosti, a prva knjiga o kojoj će se raspravljati u četvrtak, 17. ožujka je Kis Tatjane Tolstoj, objavljena prošle godine u izdanju Naklade Pelago.

Nadovezujući se na novi broj Frakcije, posvećene mladom dramskom pismu, druga Reading grupa nastavit će se baviti istraživanjem i iščitavanjem tekstova mladih autora koji pišu za kazalište. U suradnji s novo pokrenutim portalom drame.hr Reading grupe će svakog mjeseca proučavati po jednu domaću mladu dramu uparenu sa po jednom etabliranom dramom i tako dati svoj doprinos afirmaciji mladih dramskih autora. Fokus će biti na dramama recentnije produkcije čiji interes leži u drugačijem odnosu prema uobičajenim pravilima izvedbene igre. U ring prvi dolazi apsolventica dramaturgije Rona Žulj koja će svoj politički komad Sunce se smije (Mana) suprotstaviti Exitovom klasiku s početka tisućljeća, Noževi u kokošima Davida Harrowera. Nakon nje slijede Goran Fečec vs. Bernard-Marie Koltès (topografije intime), Anica Tomić & Jelena Kovačić vs. Thomas Bernhard (slatki mali užasi) te Vedrana Klepica vs. Karl Georg Büchner (fragmenti revolucionarnog diskursa). 

Sve zainteresirani za sudjelovanje trebaju se javiti na mail s napomenom kojoj Reading grupi se žele priključiti. Prvi sastanak SF grupe održat će se u četvrtak, 17. ožujka u 18 sati, a Dramske grupe, tjedan dana kasnije, u četvrtak, 24. ožujka u 18 sati.

 

Izvor: Booksa


Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 09.03.2011