Borba se nastavlja | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Borba se nastavlja

Izbor iz tjedna u medijima: od terorističkog i homofobnog napada u Orlandu, preko neidentificiranog "čovjeka s vrištine", do radosti još jednog nogometnog prvenstva.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Kristina Josić / Zagreb Pride

  • A
  • +
  • -

Na dan kada je 10 tisuća ljudi izašlo na ulice Zagreba i ponosno slavilo slobodnu ljubav i prava LGBTIQ zajednice, u Orlandu u američkoj saveznoj državi Floridi izvršen je strašan teroristički i homofobni napad. Omar Mateen otvorio je vatru na posjetitelje gej noćnog kluba Pulse ubivši njih 49 i ranivši 53 prije negoli je i njega samog usmrtila policija. Napadač je svoj ubilački pohod - potpuno legalno kupljenim oružjem - izvršio u ime tzv. Islamske države, a i sama je organizacija potom preuzela odgovornost za napad. U epilogu najbrutalnijeg terorističkog napada na tlu SAD-a od 11. rujna 2001, građani Orlanda u trenutku potpunog kaosa i očaja iskazuju neviđenu solidarnost sa žrtvama, do mjere da nadležne instutucije i organizacije moraju odbijati sve one koji žele dati krv. Istovremeno, prvi pozivi za doniranje krvi prijeko potrebne za njegu teško ozlijeđenih razotkrili su i nevjerojatno diskriminatornu zakonsku rupu u tamošnjim zakonima: naime, američka Uprava za hranu i lijekove tek je krajem prošle godine ukinula odredbu prema kojoj se muškarcima koji imaju spolne odnose sa muškarcima doživotno zabranjuje doniranje krvi. Od tada se ta odredba odnosi samo na muškarce koji su posljednjih godinu dana imali spolne odnose s muškarcima. Dakle, ako vam netko postavi ono beskrajno glupo i iritantno pitanje - zašto i dalje marširamo - recite im da marširamo za slobodu i za ljubav i za jednakost i za solidarnost i za bolji svijet i da ćemo, ako treba, marširati zauvijek.  

Na vrištini, na malenoj travnatoj površini usred kamenjara, ležao je muškarac. Isprva, činilo se kao da odmara - ipak je to popularna izletnička destinacija - ali nešto je bilo neobično u njegovu položaju. Zabačena glava, ruke prekrižene na prsima, noge gotovo paralelno s planinarskom stazom. Spokojan i nepomičan i bez adekvatne opreme za strašnu studen i kišu koja je lila kao iz kabla. Ono što se čini kao početak kakvog kriminalističkog romana zapravo je slučaj “čovjeka s vrištine”, neidentificiranog muškarca nađenog krajem prošle godine u blizini Saddleworth Moora u nacionalnom parku Peak District na sjeverozapadu Engleske. Gotovo svaki aspekt slučaja je, u najmanju ruku, intrigantan: od izbora odjeće, preko trase rekonstruirane iz par željezničkih karata i količine gotovine koju je imao uz sebe, kao i službenog uzroka smrti. Priča o “čovjeku s vrištine” na stranicama BBC-ja ispričana je na jednako intrigantan način: od slučajnog prolaznika koji ga je pronašao, preko detaljne istrage i patološke analize, do statističkih podataka o neidentificiranim žrtvama, intervjua s detektivima, liječnicima i drugim stručnjacima, a sve je popraćeno interaktivnim topografskim kartama i grafikama, fotografijama, video-dokumentacijom i snimkama nadzornih kamera. Sve u svemu - izuzetno štivo

FOTO: BBC

Borges ga je mrzio, Camus obožavao: kako god bilo, nogomet sasvim sigurno nije najvažnija sporedna stvar na svijetu, ali ga je ponekad prokleto teško ignorirati, bilo da volite igru, njegov emancipacijski potencijal ili da prezirete njegovu politiku i ekonomiju. Počelo je, dakle, Europsko nogometno prvenstvo, a iza nas je i prva utakmica hrvatske nogometne reprezentacije koja, dakako, nije prošla bez skandiranja "Za dom spremni". I, naravno, bez reakcije komentatora, medija i institucija. S druge strane, medijska mašinerija koja prati sportsku ekstravagancu i ovaj se put natječe u paralelnom prvenstvu u otvorenom seksizmu. Neosporni pobjednik prvog kola svakako je Saponia iz Osijeka.   

Prema Svjetskom mirovnom indeksu, izvještava Reuters, svijet postaje sve nasilniji. Svjedočimo najvećem broju mrtvih u ratnim sukobima u posljednjih 25 godina, najvećem broju izbjeglih i raseljenih od Drugog svjetskog rata, kao i najvećem broju terorističkih napada ikad, od koji je glavnina izvedena na područjima Sirije, Iraka, Nigerije, Afganistana i Pakistana. Prema procjenama UN-a, broj raseljenih uslijed oružanih sukoba uvelike je nadmašio prošlogodišnju brojku od 60 milijuna ljudi.  

Roman Georgea Orwella 1984. kao komentar društvene zbilje i danas odjekuje kao i kada je objavljen je prije 67 godina. John Bowen, profesor sa Sveučilišta u Yorku, u još jednoj izvrsnoj dokumentarnoj crtici u produkciji British Libraryja vodi nas kroz hodnike Senate Housea, nekdašnje zgrade britanskog ministarstva informacija prema čijoj je hladnoj, dominintnoj staturi Orwell temeljio svoje romaneskno "Ministarstvo istine". Što je istina, što je fikcija, što je represija i što je sloboda neka su od pitanja, veli Bowen, koje postavlja 1984., a ima li odgovora na njih možete pogledati u ovoj kratkoj, ali efektnoj refleksiji o jednom od ključnih romana 20. stoljeća

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 13.06.2016

VEZANE VIJESTI

Snovi o nedovršenoj budućnosti

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: od Betonskih spavača, preko prodaje Končara, do Muhammada Alija i novih avantura u elektroakustici.

Propali eksperiment Hrvatska

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: od konačnog raspada sistema u HDZ-u i Mostu, preko otkrića Aristotelove grobnice, do neotkrivene irske avangarde i života u Idomeniju.

Tragikomedija bez kvoruma

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: Od rušenja ljudskih prava i kurikularne reforme, preko Kena Loacha i književne kritike, do astronomskih implikacija Sapfine poezije.