Borba za europski film | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Borba za europski film

Europski filmaši nastavljaju borbu za izuzeće audiovizualnih djelatnosti iz trgovinskih pregovora EU s SAD-om.

Kulturalno izuzeće odredit će budućnost europske kinematografije, tvrde brojna uvažena imena iz europske filmske, kulturne i političke javnosti, koji su se okupila u utorak, 11. lipnja u Strasbourgu, gdje su na konferenciji za medije još jednom apostrofirali važnost kulturalnog izuzeća audiovizualne djelatnosti iz trgovačkih pregovora između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Njihova peticija zasad broji 6200 potpisa.

Na konferenciji za medije sudjelovali su Berenice Bejo, nedavno proglašena najboljom glumicom na Festivalu u Cannesu te redatelj Costa-Gavras i ponovno istaknuli nužnost za izuzećem filma iz pregovora. 

Podsjetimo, kulturalno izuzeće osiguralo bi da se europska audiovizualna djelatnost isključi iz trgovinskih pregovora između Europske unije i SAD-a koji će početi ovoga ljeta. Sadašnji nacrt pregovaračkog mandata predviđa liberalizaciju audiovizualnog sektora, što bi kao posljedicu moglo imati ukidanje fondova o kojima ovisi financiranje europske kinematografije. Na plenarnoj sjednici 23. svibnja Europski parlament nadmoćnom je većinom podržao izuzeće audiovizualne djelatnosti – filmskih, TV i online usluga – iz uključivanje u pregovarački mandat, no mandat će svoj konačni oblik dobiti nakon što se o njemu izjasni Vijeće ministara Europske unije, koje će se o ovome pitanju očitovati u petak, 14. lipnja.

Bejo i Costa-Gavras sastali su se nakon konferencije s Joséom Manuelom Barrosom koji ih je potom uvjeravao da trgovinski pregovori neće ugroziti sadašnje politike. S druge strane, američka vlada upozorila je Bruxelles da bi ova nastojanja mogla uzrokovati bujicu recipročnih izuzeća s druge strane te tako ugroziti sveobuhvatan sporazum, piše Financial Times

Izvor: HAVC / FT | Foto: Costa-Gavras, Z

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 12.06.2013