Borba za goli opstanak | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Borba za goli opstanak

Ciklus izložbi Galerije 90-60-90 u 2017. otvaraju performans i izložba Milana Božića Zeleni zagrljaj 17 dana.

29.03.2017 - 01.04.2017 , Zagreb - Pogon Jedinstvo
  • A
  • +
  • -

U 2017. godini program Galerije 90-60-90 nadovezuje se na prošlogodišnji ciklus izložbi na temu Uniforma – Uniforma, odjeća, frizura… Sve to označava granicu između onog kakvi jesmo i kakvi se dajemo vidjeti, i ta je shizma osnovni uvjet subjektivacije, postajanja odnosno bivanja subjektom. Uniformnost poručuje o zaposjedanju moći; nositi uniformu, ne znači da smo se naprosto dali uniformirati, već da smo uniformu osvojili kao mjesto, društveni teren na kojem se jedinstveno pojavljujemo i s koga neponovljivo djelujemo. Ova i slična pitanja otvara novi ciklus izložbi. 

Ciklus izložbi otvaraju performans i izložba Zeleni zagrljaj 17 dana Milana Božića, 29. ožujka u 20 sati.

"Inspiraciju za ovaj rad našao sam u svakodnevnoj promjeni vizure koju sam fotografski bilježio /kroz nekoliko godišnjih doba/ vidljive s mojeg balkona u novozagrebačkom naselju Utrina, gledajući na zapad u smjeru naselja Sopot, drvored stabala lipa koje svojim transformacijama postepeno pokrivaju pogled. Zimi ogoljela stabla dozvoljavaju pogled na naselje Sopot i školsko igralište dok u proljeće novoizraslo lišće potpuno zakriva vizuru naselja. Svakodnevne promjene krošanja stabala duboko me podsjećaju na dane provedene u Domovinskom ratu, a posebno na promjene domoljubnog zanosa i odlučnosti mojih suboraca iz novog Zagreba, a naročito dragovoljaca iz Mjesne zajednice Utrina. Ti "veliki" sinovi domovine, dragovoljci i "hrabri" ratnici, moji dragi sugrađani i suborci utrinjani svi do jednoga predvođeni zapovjednikom ostavili su me samog samcatog kao jedinog utrinjana na borbenom položaju u šumi Dva Jelena. Pobjegli su, napustili borbeni položaj, jednom rječju postali su ratni dezerteri. Bilo je to ljeto 1991. na Banovini u okolici Topuskog.(…) Moje probijanje kroz neprijateljski teritorij trajalo je sedamnaest dana kroz koje sam proživljavao borbu za goli opstanak. Performans i izložba je reakcija na proživljeno iskustvo kroz sedamnaest dana probijanja iz neprijateljskog područja", zapisao je sam umjetnik.

Milan Božić završio je Školu za strojarstvo i elektrotehniku 1978., dragovoljac je Domovinskog rata, časnik HV u Ministrastvu obrane RH, a od 1999. bavi se performansom u suradnji s Vlastom Delimar i samostalno.

Izložba je otvorena do 1. travnja.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 06.03.2017