Borba za grad | kulturpunkt

Najave Akcija

<

Borba za grad

Urbana tura Sonje Leboš Lenjin na Krešiću poziv je na "promišljanje grada sa različitih fronti mišljenja i činjenja".

11.10.2014 , Zagreb - Razne lokacije

Boris Cvjetanović, Preimenovanje, 1990.

  • A
  • +
  • -

"Nakon takozvanog utemeljiteljskog razdoblja 1880-ih, morfološka struktura Zagreba najintenzivnije se mijenja 1920-ih i 1930-ih godina. Mnoge priče o Zagrebu tog vremena su već djelomično ispričane, ali ona o najvećem zagrebačkom trgu ostala je neispričana. Međutim, cilj urbane ture Lenjin na Krešiću nije samo priča o morfologiji novog Zagreba trećeg i četvrtog desetljeća 20. stoljeća.

Krešimirov trg, ili Lenjinov trg (kako se zvao većim dijelom svog dosadašnjeg postojanja), priča je i o novonastalim društvenim i duhovnim pokretima tog vremena, o odnosu kapitala i morfologije grada, o borbi za grad koja se odvija na razmeđama ideologija i svakodnevice, između tišina biblioteka, čitaonica i knjižnica i bučnih uličnih prostora. Za brojne zagrebačke objekte znamo tko su im (bili) vlasnici, međutim, znamo li tko (je) odista proizvodi(o) prostor?

I onda, kao i danas, borba za grad vodila se na brojnim frontovima mišljenja i činjenja. Onda je bilo moguće ispregovarati grad te uprostoriti i danas progresivne institucije poput Radničke komore, u kojoj je Biblioteka Božidara Adžije, gdje započinjemo turu.

Lenjin na Krešiću nije zazivanje povratka bisti i kipova, već poziv na promišljanje grada sa različitih fronti mišljenja i činjenja. Nasljedili smo nevjerojatno kvalitetnu morfološku strukturu, ali i vrlo dobre programatske odrednice suvislog urbanog planiranja. Nakon analize sadašnjeg režima korištenja, pitanje koje postavljamo je upravo te programatske naravi: kakav je najveći zagrebački trg danas i kako ga želimo koristiti.

To nije pitanje na koje odgovara jedan čovjek. To je pitanje koje pokreće proces pregovaranja u zajednici ravnopravnih aktera gradske stvarnosti.", zapisala je Sonja Leboš.

Sonja Leboš (1967) urbana je antropologinja. Osnivačica je Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII), unutar koje inicira projekte urbanoloških i kulturoloških istraživanja, platformi za propitivanje kultura sjećanja i politika pamćenja koje povezuje s produkcijom i distribucijom suvremenih kulturnih, umjetničkih i znanstvenih praksi. Autorica i ko-autorica je niza izložbi (Grad uvijek sivlji, Goethe institut 2000; Ukleti neimar, Gliptoteka 2012; Urbani mobilijarij, HDD 2010, Gredelj 2013), kao i performativnih medijskih instalacija (Mnemosyne-Kazalište sjećanja, MSU, 2010; Cyberkinematografija, Zagreb, Rijeka, Beograd, Korčula, Split, 2007-2012). Doktorantica je mentorskog doktorskog studija na zadarskom sveučilištu, radni naslov teze "Grad na filmu, film u gradu". 

Kroz višegodišnje istraživačke projekte lokalnih i stranih umjetnika, niz intervencija u javnom prostoru, radionički program i produkciju pisanih sadržaja, Natrag na trg! problematizira ulogu trga u današnjem gradu, te se u vremenu kada trgovi svjetskih metropola redovito dospijevaju u središte javnog interesa kao poprišta samoorganiziranih borbi protiv vladajućeg poretka, pita o mogućnostima repolitizacije ove urbanističke jedinice u lokalnom kontestku. Pritom je riječ o prostorima pod rastućim pritiskom krupnog kapitala: trgovi se različitim mehanizmima koje diktira privatni sektor, uz svesrdnu pomoć lokalnih političkih uprava, oduzimaju javnosti i postaju resurs za (spekulativno) trgovanje, roba koja bi trebala donijeti zaradu privatnim investitorima. U centralnim gradskim zonama, trg je visoko kontrolirani prostor podređen potrošnji, sa svrhom zadovoljavanja potreba stanara luksuznih stanova koji ga okružuju. Kad se odmaknemo od centra, situacija varira od funckionalnih i vrlo živih kvartovskih javnih prostora koje valja sačuvati, do prostora čiji potencijal kolektivne i javne upotrebe tek treba aktivirati. Kroz vremenski raspršen i medijski raznolik festivalski inzistira se na novim načinima promišljanja trga kao javnog dobra, čineći vidljivima procese koji ga oblikuju, ali i otvarajući prostor za istraživanje mogućih alternativa.

Urbana tura Lenjin na Krešiću započinje svoje trasiranje u subotu, 11. listopada u 11 sati, ispred Knjižnice Božidara Adžije (Krešimirov trg 2), a odvija se u sklopu manifestacije UrbanFestival13 Natrag na trg!. Budući da tura uključuje posjet prostorijama Knjižnice Božidara Adžije i SSSH, broj sudionika je ograničen. Zainteresirane se mole da se za sudjelovanje prijave na adresu elektroničke pošte ili na telefonski broj 091 256 5656.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 07.10.2014