Borba za nešto puno više | kulturpunkt

Video

Borba za nešto puno više

Cenzura donosi izvještaj s protestne tribine inicijative Kulturnjaci 2016 te razgovor o budućim kulturnim politikama i stanju kulture u Hrvatskoj.

 

Protestna tribina inicijative Kulturnjaci 2016 okupila je nekoliko stotina kulturnih radnika i zainteresiranih građana u Novinarskom domu. Javni apel Vladi RH za smjenu ministra kulture do sada je potpisalo 4000 kulturnih radnika i podržavatelja. Predstavnici inicijative predali su 5. veljače apel Predsjedniku Vlade, a nakon javnih reakcija ministra kulture, 17. veljače poslan je i zahtjev za sastanak na koji se Predsjednik Vlade do danas nije oglasio. 

O razlozima potpisivanja apela za njegovu smjenu te su večeri, 1. ožujka, govorili mnogi.

Emisija Cenzura donosi prilog s tribine u kojem svoje razloge za smjenu ministra objašnjavaju ugledni zagrebački kulturnjaci: glumica i aktivistica Urša Raukar, književnik Zoran Ferić, kazališni redatelj Paolo Magelli, glavna urednica portala Kulturpunkt.hr Antonija Letinić, kustosica Sabina Sabolović, dramaturg Goran Sergej Pristaš i filozofkinja Nadežda Čačinović. O temama koje su otvorene na zagrebačkoj tribini te o budućim kulturnim politikama i stanju kulture u Hrvatskoj u studiju razgovaraju novinarka Tina Dispora i kazališni kritičar i dramaturg Jasen Boko.

Emisija Cenzura realizirana je u produkciji Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus iz Splita, a emitira se petkom u 21.10 na TV Jadranu. Možete ju pratiti i na Vimeo kanalu.