Borbe koje nam predstoje | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Borbe koje nam predstoje

Predstavljanje rezultata projekta Centra za ženske studije povod je širem razgovoru o važnosti dokumentiranja civilnog društva, nezavisne kulture i radničkih borbi.

19.12.2018 , Zagreb - Centar za ženske studije
  • A
  • +
  • -

Centar za ženske studije predstavit će rezultate projekta Dokumentiranje ženskih doprinosa suvremenoj kulturi i umjetnosti, koji se provodio u 2018. godini uz potporu Zaklade Kultura nova, te širu diskusiju o arhiviranju organizacijskog pamćenja i digitalizaciji građe s aktericama_ima drugih organizacija. Događanje će se održati 19. prosinca s početkom u 19 sati u Centru za ženske studije (na adresi Dolac 8/1).

Svrha projekta bila je dokumentirati manje poznate ženske doprinose vaninstitucionalnom obrazovanju, kulturi i umjetnosti nastale u okviru Centra za ženske studije, s naglaskom na razdoblje djelovanja 1995-2005, ali uz evidentiranje i dokumentiranje i dijela kasnije nastalih radova. 

"U cilju nam je bilo sustavno organiziranje građe i izvora za nova istraživanja, te prenošenje edukativno aktivističkih i kulturno umjetničkih djela u nove formate i digitalne zapise, kao i predstaviti stručnoj javnosti ali i najširoj publici dio relevantne građe koja se vezuje uz djelovanje Centar u navedenom razdoblju. U projektu polazimo od stajališta kako je čin arhiviranja i dokumentiranja iznimno važan diseminacijski mehanizam vaninstitucionalne feminističke proizvodnje znanja, kao i kritičko promišljanje marginaliziranih tema koje propituju dominantne društvene prakse i konzervativne pozicije koje održavaju status quo.

Budući da potreba za sustavnim obradom takve građe nije prepoznata u pravno-institucionalnom okviru arhivske djelatnosti te još uvijek ne postoji jasna nadležnost za sustavno i trajno prikupljanje građe koju proizvode organizacije civilnog društva, dodatno je trebalo istražiti mogućnosti doprinosa organizacija civilnog društva i neovisne kulturne scene u arhiviranju ženskog iskustva i obradi takve građe. Budući da se ovim projektom tek započinje s osmišljavanjem i uspostavljanjem metodologije dokumentiranja feminističke suvremene historije, unutar ovoga projekta odabrani su paradigmatski primjeri iz najranijeg razdoblja Centra za ženske studije koji dokumentiraju djelovanje i stvaralaštvo žena", stoji u najavi događanja.

Predstavljanje rezultata povod je i širem razgovoru s drugim aktericama_ima organizacija civilnog društva o važnosti dokumentiranja nezavisne kulture, radničkih borbi i djelovanja civilnoga društva te izazovima koje ove politike i prakse donose. U diskusiji na temu organizacijskog pamćenja i arhiviranja iskustva iz feminističko povijesne perspektive, osvrnut će se na kontekste u kojima se digitalizacija odvija u organizacijama nezavisne kulture i civilnog društva. 

Govornici su Sandra Prlenda (Centar za ženske studije), Tomislav Medak (Multimedijalni institut MaMa), Nikolina Rajković (BRID), Nikola Mokrović (Documenta, Centar za suočavanje s prošlosti), Dunja Kučinac (Centar za dokumentiranje nezavisne kulture). Razgovor će moderirati Jasminka Pešut, voditeljica projekta Centra za ženske studije.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.12.2018