Boris Dežulović u Bookvici | kulturpunkt

Najave Književna večer

<

Boris Dežulović u Bookvici

U sklopu književnog programa Bookvica nastupit će splitski kolumnist, književnik, satiričar i kroničar našeg vremena i prostora.

14.03.2011 , Split - Klub Quasimodo
  • A
  • +
  • -

Povod za razgovor čak su dvije nedavno objavljene zbirke Dežulovićevih kolumni: Crveno i crno i Zločin i kazna, ali i glasine da piše novi roman. Voditeljica Patricija Vodopija popričat će s gostom o osobinama dobre kolumne, o tome kako uspijeva biti stalno aktualan i pratiti događanja u čak četiri države u kojima objavljuje kolumne (Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i BiH), o forumima, konstruktivnim i destruktivnim kritikama, o Melodijama Bljeska i Oluje, o prelasku iz novinarskog u književni diskurs i drugim temama. Publika će također imati priliku uključiti se u razgovor. Dva najsretnija posjetitelja dobit će knjigu na dar, a u nastavku večeri slušat će se glazba po izboru gosta. Književni susret počinje u 21 sat.

Boris Dežulović rođen je 1964. godine u Splitu. Novinarsku karijeru započeo je u Nedjeljnoj Dalmaciji. Kao ratni reporter izvještavao je iz Knina, Krajine, Dubrovnika, Mostara, a prvi je hrvatski novinar u okupiranom Vukovaru i okruženom Sarajevu. Godine 1993. zajedno s Viktorom Ivančićem i Predragom Lucićem, osniva kultni splitski tjednik Feral Tribune, a nakon odlaska iz Ferala, 1999. prelazi u zagrebački tjednik Globus, gdje i danas redovito objavljuje kolumnu Ugovor s đavlom. Piše i za druge hrvatske, slovenske, srpske i bosanske medije. U posljednje tri godine zajedno s Predragom Lucićem nastupa na trajnoj turneji po bivšoj Jugoslaviji s poetskim kabaretom Melodije Bljeska i Oluje. Objavio je šest knjiga: Greatest Shits: antologija suvremene hrvatske gluposti, Christkind, Jebo sad hiljadu dinara, Pjesme iz Lore, Poglavnikova bakterija i Ugovor s Đavlom.


Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 12.03.2011