Boris Mitić u Dokukinu | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Boris Mitić u Dokukinu

U organizaciji Restarta održat će predavanje koje je autor srpske dokumentarne kinematografije nazvao Kompletan uvid u savremeni dokumentarni film u pet crteža i jednoj polemici.

22.12.2012 - 23.12.2012 , Zagreb - Kulturni informativni centar (KIC)
  • A
  • +
  • -

Boris Mitić održat će predavanje subotu, 22. prosinca u Dokukinu KIC u 16 sati. Na predavanju će, prema Borisovim riječima, biti riječ o svemu onome što nikada nećete naučiti niti u jednoj filmskoj školi. Borisova specijalnost je upravo demistificiranje filmskog produkcijskog procesa kroz crteže, karikature i pojednostavljivanje svih aspekata filmske industrije, od financiranja filmova do njihove distribucije. U dvosatnom predavanju, Boris Mitić otkriti će koje su to najveće zamke suvremene europske filmske industrije i kako ih najbolje zaobići, odnosno iskoristiti u korist vlastitih projekata. 

Boris je sa samo tri snimljena dokumentarca postao značajno ime europske dokumentaristike, ne samo zato što u produkciji svojih filmova obavlja većinu funkcija (na većini je redatelj, snimatelj, producent i montažer), već što sva svoja iskustva marljivo zapisuje i pretvara u izuzetno zabavna i dinamična predavanja koja je nazvao real-politikom dokumentarnog filma koje predstavlja na svim značajnim dokumentarnim mjestima u Europi, Americi, Kini i na Bliskom istoku.

Boris Mitić je samouki filmaš. Završio je komunikologiju i radio za nekoliko svjetskih medija, a prve fimske kadrove u svom, sad već legendardnom dokumentarcu Lepa Dyana (2003) snimio je, kako sam kaže, slučajno. Ta slučajna 45-minutna burleska o Romima koji francuske Citroene pretvaraju u vozila za odvoz otpada, donijela mu je više od 80 festivala i čak 13 međunarodnih nagrada, a prikazan je na 15 svjetskih televizija. Unmik Titanik (2004) sniman je u zgradama Yu programa u Prištini, u dva nebodera u kojima, ograđena žicom živi srpska manjinska zajednica. Njegov posljednji film Doviđenja, kakoste? (2009), odnio je 12 nagrada i skupio pozamašnih 60 festivalskih prikazivanja. Sve filmove snimio je u vlastitoj produkciji Dribbling Pictures koju je osnovao zajedno s redateljicom Milom Turajlić (Cinema Komunisto).

Masterclass organizira RESTART uz potporu Hrvatskog audio vizualnog centra.

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 18.12.2012