Bosanoga | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Bosanoga

Film Morane Komljenović prikazuje mehanizam straha kao integralni dio političkih sustava te jedinstvenu umjetničku pobunu do koje je došlo u Rijeci 1980-ih.

21.03.2013 - 22.03.2013 , Zabok - Zelena dvorana
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 21. ožujka u 20 sati, u zabočkoj Zelenoj dvorani pogledajte dokumentarni film u produkciji Fade In-a i režiji Morane Komljenović.

Bosanoga (sasvim slučajna smrt) govori o nizu događaja koji su 1981. godine obilježili generaciju mladih u Rijeci. Nasilna smrt Nenada Vižina bila je katalizator jedinstvenog fenomena u povijesti bivše Jugoslavije: 300 građana Rijeke potpisalo je peticiju kojom zahtijevaju od policije i komunističke partije da preuzmu odgovornost. Potpisnici su bili optuženi i sudski gonjeni. Iako su sami događaji oko te smrti i danas nerazjašnjeni, ona je obilježila cijelu jednu riječku generaciju i još uvijek je dio gradske legende. Film prikazuje mehanizam straha kao integralni dio političkih sustava, kao i jedinstvenu umjetničku pobunu do koje je došlo u Rijeci 1980-ih kao reakcije na strah i bespomoćnost.

Morana Komljenović rođena je u Hrvatskoj 1976. godine. Nakon aktivističkog angažmana u raznim civilnim inicijativama u Hrvatskoj i na širem balkanskom području snimila je eksperimentalni dokumentarni video Gola duša s kojim je predstavljala Hrvatsku na Sundanceu 2001. u kategoriji Generation Y. Snimila je nekoliko kratkih dokumentarnih filmova, uključujući Grand hotel Goli otok, Put mojeg djetinjstva i Djeca krijesnice.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 11.03.2013