BQ4: Umjetnost performansa | kulturpunkt

Najave Festival

<

BQ4: Umjetnost performansa

Četvrti Biennale Kvadrilaterale posvećen je predstavljanju performansa u muzejskom kontekstu.

11.11.2011 - 23.12.2011 , Rijeka - Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU)
  • A
  • +
  • -
Biennale Kvadrilaterale kreiran je 2005. godine s fokusom na suvremene umjetničke prakse susjednih zemalja, Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovenije. BQ je identifikacijska biennalna izložba Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, jedini biennale međunarodne suvremene umjetnosti u Hrvatskoj, te jedan od ključnih kulturnih programa Grada Rijeke. Svakim novim izdanjem Biennale nastoji proširiti kvadrilateralne odrednice u multilateralni kontekst. U svom četvrtom izdanju, izražajno prelazi nacionalne granice prihvaćajući izazov istraživanja proširenog i nomadskog karaktera suvremene umjetnosti, te nastojeći sagledati svoj regionalni fokus u široj međunarodnoj i transnacionalnoj slici. Grad Rijeka kao domaćin predstavlja fluentan kulturni krajolik utjecanja Mediterana, Balkana, Srednje i Jugoistočne Europe koji omogućuje razvijanje međunarodne platforme suvremene umjetnosti. Različitosti se iskazuju u mnoštvu umjetničkih i kustoskih pristupa, upletenih u društvene probleme, ekonomske i političke meteže, a relevantnih u svakodnevnoj zbilji.  
 
Interes ovogodišnjeg biennala je umjetnost performansa koja se na domaćoj sceni po prvi puta postavlja i izlaže u muzejskom kontekstu. Time se promišlja na koji se način izabrani autori vide i snalaze u okvirima institucionalnog djelovanja, budući performans kao medij pripada javnom prostoru, ali je već nekoliko desetljeća udomljen u muzejima. Naslov biennala - Niotkuda / Out of Left Field - potječe iz bejzbola, a kao popularna fraza ilustrira nešto iznenadno, potpuno izvan očekivanja. Kustoski koncept promišlja naslovni idiom u umjetničkom i kulturnom kontekstu, pokušavajući izazvati ovaj element iznenađenja u širokom tematskom spektru, a posebice unutar dominantnih političkih i ideoloških određenja. Pozvani umjetnici testiraju pojam "neutralne pozicije" te kroz jak individualni iskaz razvijaju mogućnosti dijaloga i uzajamnog razumijevanja. Pod motom "performiranje biennala / performiranje izložbenog prostora / performiranje javnosti", manifestacija kroz seriju događanja promišlja višestruke strategije performerskih praksi i prevođenja njihove efemerne prirode u nove medije, instalacije, filmove, video i fotografije. Od svojih početaka performans se razvija kao vremenski bazirana i medijski hibridna umjetnost koja izaziva tradicionalne odrednice procjene i poimanja umjetničkog djela, osobito institucionalnih aspekata dokumentacije, historizacije i ponovnog predstavljanja. Aktivno testirajući granice umjetničkog djela kao finalnog produkta, estetiku svakodnevnih gesti i govor tijela, te mogućnosti dokumentarnog pristupa i dokumentacije u umjetnosti, izložba ističe transformacijski potencijal umjetnosti, na razini formalnog uobličavanja, kao i na razini angažiranog pristupa prema društvenoj realnosti i uključivanju "promatrača".  
 
Biennale pokušava posredovati dinamično i komunikativno, nizom isprepletenih epizoda. Smjera dopiranju do što šire publike, uključujući neuobičajene i slabije posjećene periode (vikendi, predbožićni i prednovogodišnji dani). Program se oblikuje oko pet idejnih žarišta performiranja koja su međusobno isprepletena: performansi i žive izvedbe u sklopu prva tri dana izložbe (od 11. do 14. studenog) u kojima će sudjelovati umjetnici Milijana Babić, Božena Končić Badurina (Hrvatska), Marta Jovanovic Bosi (Srbija, Italija), Maria Jose Arjona (Kolumbija, SAD), Lilibeth Cuenca Rasmussen (Danska) i Sandra Sterle (Hrvatska);  izložba medija performansa, videa, fotografije i instalacija (od 11. studenog do 30. prosinca) tijekom koje će se u MMSU-u premijerno predstaviti nove radove dvadesetero međunarodnih umjetnika, a sve aktivnosti, uključujući izložbu i performanse, prezentirat će se i putem web stranice muzeja i bloga Biennala; Ciklus predavanja i razgovora s umjetnicima i suradnicima biennala (od 11. do 14. studenog) u kojem će sudjelovati Mara Vujić (Festival Mesto Žensk, Ljubljana, Slovenija), Suzana Marjanić (Zagreb, Hrvatska), Gaby Vijers (Netherlands Media Art Institute, Nizizemska), Vlasta Delimar i Milan Božić (Hrvatska) i Tevž Logar (Ljubljana, Slovenija); vodstva za publiku s kustosima i muzejskim pedagogom, koja će se održavati jednom tjedno za vrijeme trajanja izložbe i biti prilagođena različitim profilima publike. 

Umjetnička direktorica biennala je Jovana Stokić, povjesničarka umjetnosti, kritičarka i kustosica, rođena u Beogradu, radi u New Yorku. Doktorirala je na Institute of Fine Arts, NYU. Jovana Stokic je radila u New Museum of Contemporary Art u New Yorku, kao stručna suradnica pri Whitney Museum of American Art, New York, te kao kustosica u Kimmel Center Galleries, NYU. Zaposlena je kao kustosica za umjetnost performansa pri Abramović Studio, Location One, New York.  Kulturni partner manifestacije je Location One, neovisna, neprofitna organizacija posvećena poticanju novih oblika kreativnog izražavanja i kulturne razmjene kroz izložbe, rezidencija, performanse, javna predavanja, radionice i rezidencijalni program. Sa sjedištem u njujorškom Sohou, organizacija je usmjerena na promišljanje eksperimentalnih pristupa u umejtnosti, društvenog i političkog diskursa i dijaloga, i razvija se kao katalizator za suradnju. Kao i proteklih godina, organizator Biennala Kvadrilaterale je Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Misija MMSU-a je čuvanje i promoviranje moderne i suvremene umjetnosti nastale u Hrvatskoj i na području bivše Jugoslavije. Od 1949. godine kada je osnovan od strane Grada Rijeke, Muzej je sakupio jednu od najvažnijih javnih zbirki moderne i suvremene umjetnosti u Hrvatskoj, koja sadrži više od 8.000 umjetničkih radova. Svoj program oblikuje oko edukacijskih aktivnosti te različitih modela izlaganja vizualnih umjetnosti, promišljajući nove mogućnosti komunikacije i proširujući standardnu muzejsku metodologiju. Pod motom otvorenost, kreativnost i angažiranost, MMSU zajedno s kulturnim, umjetničkim organizacijama i građanskim inicijativama, potiče istraživanje, suradnju i razmjenu vizualnih umjetnosti u regiji i šire. 

Intervju s Jovanom Stokić pročitajte ovdje.  

Foto: Vlatka Horvat, This Here and That There (Essen), 2009.

 

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 07.11.2011