Bratstvo i solidarnost | kulturpunkt

Najave Filmski ciklus

<

Bratstvo i solidarnost

Udruga A.na.nas u suradnji s Art-kinom Croatia i Udrugom Delta na veliko platno donosi priču o sportu različitu od one na koju smo navikli u američkim blockbusterima.

08.12.2014 - 10.12.2014 , Rijeka - Art-kino Croatia

Ken Loach, U potrazi za Ericom

  • A
  • +
  • -

Tijekom tri dana, u sklopu Dana sportskog filma, gledat će se sedam naslova nastalih u produkcijama koje se protežu od američke, do bosanske i tuniške, a koji u dokumentarnoj i igranoj formi nastoje ispričati "pravu" sportsku priču, onu o solidarnosti, bratstvu, slobodi. Danima sportskog filma želi se popularizirati sportski žanr u kinematografiji, te prikazati angažirane naslove koji ne nastoje tek naciljati (površne) emocije kakve kod gledatelja izazivaju trnovite životne priče super-heroja sporta, već naglasiti i kontekst u kojem se ti super-heroji rađaju i djeluju. 

Jedan od onih koji tematski odudara bit će izvrstan dokumentarni Armstrongova laž u režiji etabliranog dokumentariste Alexa Gibneya, koji nas upoznaje sa slavnim biciklistom Lanceom Armstrongom i njegovim skandalom s dopingom. Taj će film i otvoriti Dane sportskog filma, u ponedjeljak 8. prosinca u 20 sati, a projekcija će biti besplatna. U utorak, 9. prosinca, u 17 sati gleda se dokumentarac Drugo finale, nizozemsko-talijansko-japansku koprodukciju redatelja Johana Kramera koji je za potrebe priče organizirao nogometni susret dviju najgorih momčadi na FIFA-inoj ljestvici, momčadi himalajske države Butan i karipskog otoka Montserrat. 

Prokleti United britanskog redatelja Toma Hoopera na rasporedu je u 19 sati. U ovom Hooperovom debitantskom igranom uratku, u kojem mu se pridružio poznati scenarist Peter Morgan, kroz seriju elegantnih flashbackova pratimo nagli uspon prema slavi Leeds Uniteda, s fokusom na studiji karaktera. U 21 sat iste večeri kroz Zidaneovu ekipu iz snova francuza Renéa Letzgusa upoznajemo grupu dječaka iz radničkom Marseillesa, kvartovskih prijatelja među kojima se nalazi i buduća nogometna zvijezda.

Talijansko-francuska komedija Crveni lob Nannija Morettija koji je na rasporedu u srijedu 10. prosinca u 17 sati, upoznat će nas sa svijetom vaterpola koji sam Moretti, kao bivši vaterpolist talijanske B lige, itekako dobro poznaje. Njegov glavni lik Michele, profesionalni vaterpolist, gubi pamćenje u automobilskoj nesreći pa dijeliće prošlosti nastoji prikupiti uz pomoć improviziranog psihoanalitičkog putovanja obilježenog prijateljstvom i vaterpolskim nedaćama. Iste večeri, u 21 sat, u Buntovnicima nogometa u režiji Gillesa Pereza i Gillesa Rofa bivši nogometaš Manchester Uniteda Eric Cantona nas upoznaje s petoricom slavnih nogometaša koji su se, u eri u kojoj biznis nagriza sport, odlučili suprotstaviti centrima moći. 

Posljednji film u programu, igrani U potrazi za Ericom slavnog Kena Loacha, priča je o nesretnom poštaru u čiji ured prepun neisporučene pošte kao samo božje poslanje zakoračuje Eric Cantona glavom i bradom. Topla je to priča o radničkoj solidarnosti kakvu je jedino Loach u stanju ispričati.

Cijena ulaznica na sve projekcije, osim prve koja je besplatna, iznosi 10 kuna. Detaljan program projekcija možete pronaći ovdje.

Projekcije će biti održane od 8. do 10. prosinca u riječkom Art-kinu Croatia

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 05.12.2014