Brod luđaka | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Brod luđaka

Davor Mezak i Danko Friščić izlažu videa i fotografije nastale u neuobičajenim ambijentima kao što je zagrebačko smetlište Jakuševac ili bazen tajkunske vile na Zelengaju.

27.06.2014 - 20.07.2014 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti

Nastali kao performansi za kameru, videa i fotografije na ovoj izložbi režirana su scenska uprizorenja i stvarni događaji, koji svoj izvor nalaze u tri motiva iz povijesti vizualne i filmske umjetnosti: Bukovčevom Gundulićevu snu, Gericaultovoj Splavi Meduze i filmu Kum Martina Scorsesea

Snimljeni su u neuobičajenim ambijentima, ikoničkim prostorima naše stvarnosti kao što je zagrebačko smetlište Jakuševac ili bazen tajkunske vile na Zelengaju, koji su uz treš, camp i ikonoklastičku estetiku koju ovaj umjetnički tandem prakticira, osigurali snažnu refleksiju upravo na aktualne fenomene iz našeg javnog života. Otvorili su niz dihotomnih tema kao što su ekologija-ekonomija, brutalnost-erotičnost, nasilje-ljubav, eros-tanatos, iznimno važna pitanja za razumijevanje stvarnosti i faktora koji je definiraju.

Otvorenje u No galeriji MSU-a najavljeno je za 27. lipnja u 19 sati, a kustos je izložbe Tihomir Milovac. Izložba je otvorena do 20. srpnja.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 24.06.2014