Brojna neočekivana preklapanja | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Brojna neočekivana preklapanja

Izložba o jugoslavenskom omladinskom tisku kao underground pressu bavi se unikatnim novinarskim žanrom razvijenim u socijalističkoj Jugoslaviji.

25.03.2016 - 25.04.2016 , Pula - Dnevni boravak DC-a Rojc
  • A
  • +
  • -

U petak, 25. ožujka, u Dnevnom boravku DC Rojc, s početkom u 20 sati otvara se izložba Jugoslavenski omladinski tisak kao underground press: 1968 - 1972 (Beograd, Zagreb, Ljubljana). Ova izložba bavi se unikatnim novinarskim žanrom razvijenim u socijalističkoj Jugoslaviji. Omladinski tisak skupni je naziv za niz publikacija namijenjenih omladini i izdavanih pod okriljem državnih omladinskih i studentskih organizacija.

Izvorno nastao kao dio sovjetskog propagandnog aparata, omladinski tisak u svojoj je jugoslavenskoj adaptaciji razvio brojne specifičnosti. Ova izložba bavi se jednom od njih, ukazujući na brojne sličnosti omladinskog tiska s američkim i britanskim underground magazinima iz istog razdoblja. Izložba će ukazati na brojna neočekivana formativna, sadržajna i politička preklapanja između dva žanra nastala u dva posve drugačija ideološka konteksta. Izložbu kustoski potpisuje Marko Zubak, a izvorno ju je producirala Galerija Galženica iz Velike Gorice. 

Marko Zubak završio je Filozofski fakultet u Zagrebu, smjer povijest i filozofija. Magistrirao je i doktorirao na Odsjeku za povijest na Central European Universityju u Budimpešti s tezom o omladinskom tisku u Jugoslaviji (1968-1980). Tijekom studija radio je kao novinar, kritičar i urednik na zagrebačkom Radiju 101, te potom kao urednik u izdavačkoj kući Profil. Sastavio je književnu antologiju, publicirao stručne radove na raznim jezicima, sudjelovao na brojnim znanstvenim skupovima i kurirao nekoliko izložbi. Trenutno radi kao znanstveni istraživač na Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu gdje se bavi medijima, studentskim pokretima i supkulturama u socijalističkoj Jugoslaviji. 

Izložba je otvorena do 25. travnja.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 22.03.2016