Bubnjanje je elastičan koncept | kulturpunkt

Najave Performans

<

Bubnjanje je elastičan koncept

Austrijski glazbenik i multimedijski umjetnik Josef Klammer u Galeriji Močvara predstavlja svoj koncertni performans za udaraljke i elektroniku.

17.02.2016 , Zagreb - Močvara

FOTO: Ernst Binder

Josef Klammer od sredine 1980-ih kontinuirano radi na području razvoja inovativnih instrumenata i istraživanja transformativnih potencijala zvuka. Umjetnik prvi put presvlači bubnjeve lateksom 2008. godine, u radijskom performansu Membrana, te tako dobiva rastegnuti, usporeni zvuk koji podsjeća na disanje. Performans Bubnjanje je elastičan koncept ("Trommeln ist ein Dehnbarer Begriff") - koji će umjetnik izvesti i u Močvari u srijedu, 17. veljače u 20 sati - kompleksniji je razvoj te prvotne ideje i svojevrsna antologija umjetnikovih eksperimenata s udaraljkama, koji naglašavaju fleksibilnost muziciranja, kreativnu fascinaciju i velike ekspresivne mogućnosti instrumenata, kao i raznih drugih umjetničkih medija.  

Nakon Klammerovog performansa održat će se slijedi prezentacija trogodišnjeg kataloga Galerije Močvara (2011. - 2013.) koji predstavlja prve tri sound art godine Galerije Močvara pod vodstvom kustoskog kolektiva Kontejner. U razdoblju od 2011. do 2013. godine u sklopu Galerije Močvara predstavljeno je više od četrdeset hrvatskih i stranih umjetnika, glazbenika, eksperimentatora, edukatora i sound istraživača poput Enrica Ascolija, Marka Batiste, Damira Očka, Marca Donnarumme i mnogih drugih.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 10.02.2016