Buđenje neo-nacizma u Europi | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Buđenje neo-nacizma u Europi

U sklopu Subversiva održava se projekcija filma Rechts, zwo, drei - driftet Europe ab? te rasprava o normalizaciji ekstremno desnih ideja i revizionizma u demokratskom društvu

12.05.2016 , Zagreb - Kino Europa, dvorana Müller

FOTO: Subversive festival

  • A
  • +
  • -

Platforma 112 i Kuća ljudskih prava u sklopu Subversive festivala organiziraju projekciju dokumentarnog filma Rechts, zwo, drei - driftet Europe ab? kojeg je prošli mjesec premijerno pustio ZDF i Arte kanal. Film govori o buđenju neo-nacizma u Europi u zadnja tri mjeseca na osnovi primjera iz Njemačke, Francuske, Poljske i Hrvatske.

U sklopu festivala bit će prikazano 30 minuta koji govore o stanju u Hrvatskoj. Projekcija je zakazana za 12. svibnja 2016. godine u 20 sati u dvorani Muller u kinu Europa. Nakon filma, pod nazivom Normalizacija ekstremno desnih ideja i revizionizma u demokratskom društvu organizirana je rasprava o filmu ali i o uzrocima nagle pojavnosti ekstremno desnih političkih ideja u javnom prostoru RH.  

Cilj rasprave je osvrnuti se na niz događaja koji idu u smjeru re-ustašizacije našeg društva kao i u smjeru "normaliziranja" ekstremno desnih ideja u javnom prostoru. Kroz tribinu se želi analizirati i zašto su demokratski standardi i osigurači u Republici Hrvatskoj, koji bi trebali spriječiti ovako nagli porast ekstremizma u našem društvu, tako slabi. Pitanje revizionizma kao poseban oblik neprihvatljivog govora je polazišna točka u diskusiji koja treba ukazati na uzroke i strategije u borbi protiv posljedica.

Na tribini govore Rajko Grlić, filmski redatelj, Zoran Pusić, Građanski odbor za ljudska prava i Antifašistička liga, Sanja Zoričić Tabaković, predstavnica židovske nacionalne manjine Grada Zagreba, Nikola Bajto, novinar u tjedniku Novosti.

Moderator razgovora je Eugen Jakovčić iz Dokumente.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 11.05.2016