Buditi grad zajedničkim umjetničkim djelovanjem | kulturpunkt

Buditi grad zajedničkim umjetničkim djelovanjem

Nova umjetnička platforma Artupunktura prepoznatljivim manifestacijama teži rujan u Zagrebu posvetiti kulturi i umjetnosti.

Pripremio: Kulturpunkt.hr

Foto: Kulturpunktova arhiva

  • A
  • +
  • -

Mjesec rujan u Zagrebu mogao bi u dogledno vrijeme postati prepoznat kao mjesec kulture i umjetnosti. U svrhu razvijanja jedinstvene jesenske manifestacije osmišljena je umjetnička platforma Artupunktura, novi projekt Turističke zajednice grada Zagreba i partnera, koja objedinjuje razna umjetnička događanja u Zagrebu.

Osam projekata okupljeno je u program koji će kroz rujan intenzivno i koncentrirano obuhvatiti javni gradski prostor, povezati galerije s ulicom i podsjetiti na važne momente hrvatskog umjetničkog nasljeđa vezane uz izmještanje umjetnosti u javni prostor izravnom komunikacijom s publikom.

Inicijativa Laube i Tomislava Klička Art&Grad - Umjetnost se oglasila postavlja više od tristo reprodukcija umjetničkih djela značajnih hrvatskih suvremenih umjetnika i umjetnica na raznim lokacijama jumbo i city light plakata. Kod Doma sportova tako se može vidjeti rad ilustratorice i stripašice Helene Janečić, a u Dubravi rad Tine Gverović, umjetnice koja nas je predstavljala na 57. Venecijanskom bijenalu.

Helena Janečić_Art&Grad_Dom sportova

Djelo jednog od članova Grupe šestorice Željka Jermana nalazi se uz Aveniju Većeslava Holjevca, a na Malešnici je predstavljen Goran Trbuljak. Od Novog Zagreba, preko centra grada do Gajnica, galerija na otvorenom čini privremenu disrupciju u prostoru zagušenom oglasima. Prema riječima Tomislava Klička cilj je iz godine u godinu povećavati opseg projekta, produbljujući kontakt s građanima, te kroz nekoliko godina umjetnošću preplaviti cijeli grad.

Cvjetanovic, Keser, Batista, Gotovac

Umjetnost iz institucija na ulicu i bliže građanima, premješta i Projekt Ilica: Q'ART. Festivalski dio projekta nizom akcija i događanja otvara prostor povezivanju umjetnika, iličkih obrtnika i lokalne zajednice. Kroz projekt Galerija Ilica za konceptualne i nove umjetničke prakse (At the Moment, haustor Frankopanske 2a, Zagreb, prva međunarodna izložba konceptualne umjetnosti u Jugoslaviji, u organizaciji Brace i Nene Dimitrijević; izložba Mogućnosti za ’71, Galerija suvremene umjetnosti, Zagreb; Guliver u zemlji čudesa, Karlovac). Duž Ilice umjesto izloga napuštenih lokala postavljeni su plakati povodom stogodišnjice rođenja kustosa, kritičara i umjetnika gorgonaša Dimitrija Bašičevića Mangelosa. Vizualni orgazam Vlaste Delimar iz '81. na osam je izloga na križanju s Gundulićevom. Izložene su i reprodukcije djela Borisa Cvjetanovića, Mladena Stilinovića i drugih, ali i recentniji radovi poput plakata angažiranog projekta Kolektiva Iste i Andreje Kulunčić, koji upozoravaju na prisutnost diskriminacije u hrvatskom društvu.

Vlasta Delimar: Vizualni organzam, Projekt Ilica: Q'ART

Intervencije na glavnoj zagrebačkoj tržnici Dolac planira BOIR studio sa svjetlosnom instalacijom 9 dekada / 9 arkada koja će prolaznicima omogućiti doživljaj proteka vremena i promjena ove centralne gradske lokacije. Dizajn-brend namještaja Prostoria svojih 10 godina postojanja neće obilježiti samo izložbom u Meštrovićevom paviljonu, već i privremenom prostornom instalacijom Prostoria Net na Trgu žrtava fašizma, koju je dizajnirao kolektiv Numen/ForUse, poznat po svojim scenografskim radovima i konceptualnim intervencijama u javnom prostoru.

Numen/ForUse_Prostoria Net_Artupunktura

Reli po galerijama povezao je deset zagrebačkih galerija i aktivno kroz elemente igre uključio posjetitelje u njihov obilazak. Izložba ALU Perspektiva – Nova generacija predstavila je studente završnih godina studija i diplomanata u Galeriji Šira, te u zgradi i parku Akademije čime se javnosti otvorio jedan od najljepših prostora kojima raspolažu obrazovne institucije u Hrvatskoj.

Art Zagreb je u Hali V Tehničkog muzeja nizom prodajnih izložbi predstavio šest galerija. Izložbeno-prodajni dio programa kontekstualiziran je diskurzivnim programom na temu tržišta umjetnina. U 36 Mountains Studiju u Vlaškoj 103, mjestu umjetničkih susreta i suradnje proizašlog iz 36 Mountains festivala, izložbom Novo nasljeđe okupljeno je osam etabliranih umjetnika i umjetnica mlađe generacije zagrebačke kulturne scene - Ana Kovačić, Apolonija Lučić, Damir Sobota, Ivan Prerad, Jelena Bando, Maja Marković, Marko Tadić i Pavle Pavlović. Izloženim radovima prezentiraju vlastitu autentičnu perspektivu grada i svojim subjektivnim pristupom doprinose revitalizirajućoj ideji Artupunkture.

Prvo izdanje projekta Artupunktura traje sve do kraja rujna, a detalji svih programa dostupni su na internet stranicama platforme.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 23.09.2021

VEZANE VIJESTI

Odgovor na praznine u gradskom tkivu

Pripremila: Hana Sirovica
Program zimske aktivacije jezgre Splita ove godine uključuje prenamjenu praznih prostora u ateljee, kao i javni poziv za korištenje prostora na koji se mogu prijaviti građani i udruge.

Refleksija izgubljenih vrijednosti

Pripremila: Ivana Pejić

U remetinečkoj Akciji za trg umjetnici i umjetničke organizacije u suradnji s građanima i građankama Novog Zagreba tematiziraju pitanje javnog prostora i njegove namjene.

Sjećanje veleprostora

Pripremila: Hana Sirovica
Multimedijalna izložba označava početak interdisciplinarnog istraživanja koji za cilj ima potaknuti intergeneracijski prijenos sjećanja na velesajmske prostore.