Budućnost Evrope i zajedničkih dobara | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Budućnost Evrope i zajedničkih dobara

Tema ovogodišnje Zelene Akademije 2020 koja će biti održana od 28. kolovoza do 2. rujna na Visu je Zajednička budućnost Evrope - Budućnost zajedničkih dobara u Evropi.

  • A
  • +
  • -

Zelena akademija 2020, niz predavanja, radionica i diskusija koje već treću godinu za redom na Visu organizira zagrebački ogranak njemačke fondacije Heinrich Böll, ove će godine biti održana od 28. kolovoza do 2. rujna. Tema ovogodišnjeg susreta teoretičara i aktivista s područja ekologije i održivog razvoja je Zajednička budućnost Evrope - Budućnost zajedničkih dobara u Evropi

"Evropa danas stoji na rubu svoje neizvjesne budućnosti. Kriza se razotkriva na raznolike načine, od duboke financijske krize do radikalne erozije socijalne države i zaštite ljudskih prava. Paradigma razvoja koja se prikazivala solidnom osnovom samo prije nekoliko godina sada se rastače, dok se prirodni resursi potrebni za njeno održavanje rapidno smanjuju. Države su nerijetko udaljene od građana, potisnute od strane korporativnog globalnog poretka ili zatočenice korumpiranih elita. Takve okolnosti pozivaju na akciju širom Evrope koja bi ne samo izazvala aroganciju elita i njihove politike isključivosti već i predložila nova institucionalna rješenja za produbljivanje demokratičnog upravljanja i povećanja socijalne jednakosti", stoji u najavi Zelene akademije 2020, koja je ovo ljeto okupljena oko ideje zajedničkih dobra kao nove interpretativne paradigme za povećanje demokratske kontrole i postizanja većeg stupnja jednakosti.

 

Zajednička dobra organizatori su prepoznali kao teren za istraživanje nove politike koji sadrži emancipatorni potencijal zadržavanja izvan dihotomije države i tržišta, na polju urbanog razvoja, obrazovnog sustava ili regulacije interneta. Stoga su zainteresirani sudionici na ovom programu pozvani zajednički su-oblikovati i propitati narativ o zajedničkim dobrima te ući u proces oblikovanja politike koja odgovara na pitanja budućnosti, utemeljene u zajedničkoj brizi za demokraciju, socijalnu jednakost i održivost koja ima mogućnosti postaviti se naspram napredujuće komodifikacije resursa, privatizacije javne sfere i socijalnih usluga. "Takvim procesima potrebno se suprotstaviti i ovogodišnja Zelena Akademija u svom fokusu istraživat će mogućnosti za takav društveni, stručni i politički angažman u regiji. Program će se usmjeriti na zajedničku vježbu istraživanja alternativnih razvojnih scenarija ali i na politike isključivosti širom Europe sa ciljem formuliranja mogućih modela participatornog upravljanja koji mogu zaštiti resurse i službe od različitih otvorenih ili skrivenih formi otimanja", najavljeno je iz organizacije. 

 

Detaljan program Zelene akademije 2020, kao i objava natječaja za nove polaznike i polaznice, očekuje se uskoro na stranicama Fondacije Heinrich Böll. Izvještaje Kulturpunktovih novinara s prošlogodišnjih panela na Visu možete pročitati ovdje

Izvor: HBS

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 03.07.2012

VEZANE VIJESTI

Vrijeme je da zeleni izađu iz vlastite sjene

Razgovarala: Dea Vidović

Vedran Horvat, ravnatelj zagrebačkog ureda Zaklade Heinrich Böll govori o radu Zaklade, zelenoj politici i Zelenoj akademiji koja se održava na Visu.