Budućnost pisane riječi | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Budućnost pisane riječi

UNESCO u lipnju organizira drugi Svjetski forum u kulturi i kulturnim industrijama (FOCUS 2011).

  • A
  • +
  • -
Tema simpozija je Knjiga sutrašnjice: Budućnost pisane riječi, a isti će biti posvećen fenomenu elektroničkih knjiga, autorskim pravima u digitalnoj eri i digitalnim bibliotekama, kao i izgradnji mostova između prilično suprotstavljenih stavova "starih" i "novih" aktera u području izdavaštva.

Cilj Foruma je osigurati globalnu platformu za diskusiju i pronalaženje riješenja u vezi s osnovnim izazovima s kojima se suočava izdavaštvo, kako tradicionalno, tako i elektroničko, kao i izazovima koji stoje pred čitalačkom publikom.

Opći tematski okvir odnosi se na današnje tržište knjiga i izazove s kojima bi se trebalo suočiti u uvjetima različitih društvenih, ideoloških, obrazovnih, političkih i komercijalnih mogućnosti koje su donijele nove tehnologije i koje mogu imati veliki utjecaj na budućnost svih društava.

"Digitalno nasuprot analognom, copyleft i slobodan pristup nasuprot tradicionalne zaštite autorskih prava, blogovi naspram tiskanih medija, Google nasuprot klasičnih biblioteka, Wikipedia nasuprot klasičnih enciklopedija, tiskane knjige nasuprot elektroničkih, knjižare nasuprot prodaji knjiga na internetu, nezavisno izdavaštvo nasuprot multinacionalnih izdavačkih kuća, bit će samo neke od tema o kojima će se raspravljati 6. do 8. lipnja u Monzi", poručuje se iz UNESCO-a.

Između ostalog, govorit će se o mogućnostima nove ekonomije tiskanja knjiga, budućnosti pisanja i čitanja, promijenama u lancu produkcije i distribucije knjiga, očuvanju digitalnih sadržaja, biblioteci kao javnom servisu, dobrim i lošim primjerima u javnom i privatnom partnerstvu, rizicima digitalizacije i novim medijima.

Na simpoziju se očekuje dvjestotinjak stručnjaka iz cijelog svijeta - autora, izdavača, akademika, medijskih profesionalaca, bibliotekara, sociologa, blogera, istraživača, predstavnika izdavačkih korporacije i drugih. 

Uvodni govor održat će čileanski pisac Antonio Skármeta, a najavljeni su i predstavnici Sajma knjiga u Frankfurtu, Biblioteke sveučilišta Harvard, Udruženja izdavača Egipta, kineske Fondacije za globalizaciju, Grupe Mondadori iz Italije, Sveučilišta Berkeley, Međunarodnog PEN centra, Nacionalne biblioteke Francuske i Odbora urednika licence Creative Commons.

Prvi Svjetski forum o kulturi i kulturnim industrijama održan je u rujnu 2009. godine, također u Monzi, a tema je bila Kreativnost, inovacija i izvrsnost: Od zanata do dizajna i modne industrije

Izvor: SEEcult.org

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 28.04.2011