Budućnost rada i radničke klase | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Budućnost rada i radničke klase

Tribina Postkapitalizam i tehnologija pokušat će istražiti što će neminovna robotizacija radne snage značiti za kapitalizam i sadašnju, još postojeću, radničku klasu.

17.02.2017 , Zagreb - Tribine Grada Zagreba
  • A
  • +
  • -

"Živimo u doba kada neka područja (intelektualne i informacijske) proizvodnje postaju praktički dekomodificirana (prestaju biti robom koja se prodaje na tržištu) - filmove, serije i kompjuterske igre skidamo besplatno na torrentima, knjige na Library Genesisu, znanstvene radove na Sci Hubu, Wikipedia je uvelike potisnula komercijalne enciklopedije, novine se uglavnom čitaju besplatno na internetu, a ogromna količina znanja nam je sve dostupnija... Istovremeno, mnoga istraživanja predviđaju da će već za nekoliko desetljeća roboti preuzeti polovicu ili čak većinu poslova.

Što će sve to značiti za kapitalizam, tj. za novi sistem za koji neki, poput Paula Masona, tvrdi da se rađa unutar njega? Kako će se dekomodifikacije informacija, kulture, znanosti i umjetnosti pomiriti s kapitalističkim načinom proizvodnje? 

Što će robotizacija značiti za kapitalizam i sadašnju, još postojeću, radničku klasu - pogotovo s obzirom na klasičnu Marxovu tezu o tome da je ljudski rad taj koji proizvodi novu vrijednost (radna teorija vrijednosti)? Kako će izgledati socijalne i antisistemske borbe budućnosti?", stoji u najavi. 

Tribina Postkapitalizam i tehnologija održava se u petak, 17. veljače s početkom u 18 sati. Na tribini će govoriti Marcell Mars, Katarina Peović Vuković, Toni Prug i Mislav Stublić, a moderirat će ju Mate Kapović.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 08.02.2017