Budućnost rada u ekološkoj traniziciji | kulturpunkt

Najave Seminar

<

Budućnost rada u ekološkoj traniziciji

Održava se jednodnevni seminar o utjecaju ekološke tranzicije na rad, radne uvjete i općenito transformaciju koncepta rada koja se događa zbog rastućih ekoloških izazova.

14.11.2016 , Zagreb - Novinarski dom
  • A
  • +
  • -

Predstavljaju li ekološki izazovi prepreku ili priliku za razvoj? Koju cijenu sadašnjeg modela razvoja plaćaju radnici? Može li domaća industrija krenuti zelenim putem i pritom zadržati radna mjesta te poboljšati radne uvjete? Na koji način klimatske promjene mijenjaju uvjete proizvodnje i potrošnje i kako se domaća industrija sa tim nosi? Kakve promjene u svijet rada donosi prilagodba industrije na rastuće ekološke izazove? Ima li prostora za novu ekologiju rada? Jesu li zeleni poslovi radno intenzivniji i kvalitetniji? Što je dugoročno potrebno osigurati i u kojim sektorima za što lakšu ekološku transformaciju privrede i industrijskog sektora? 

Na ta i mnoga druga pitanja odgovore će potražiti Institut za političku ekologiju u suradnji sa Zelenom Evropskom Fondacijom i uz podršku Heinrich Böll Stiftunga kroz jednodnevni seminar o utjecaju ekološke tranzicije na rad, radne uvjete i općenito transformaciju koncepta rada/posla koja se događa zbog rastućih ekoloških izazova. Seminar se održava 14. studenog u Novinarskom domu od 11 do 16 sati.

Prelazak i privrede i industrije na ekološk(ij)a, pravednije i održivije načine proizvodnje već se – uz više ili manje uspjeha – događa i globalno i na razini Evrope. U nekim slučajevima on gotovo da poprima format tehnoloških revolucija, u drugima se pak odnosi na sporije i postepene procese transformacije koji podrazumijevaju prilagodbu društava, građana i radnika. Iako u posljednjih nekoliko godina bilježimo rast zelenih poslova širom Europe, otvaraju se pitanja koja se tiču svijeta rada i novih oblika udruživanja. Budući da takva promjena stvara nepovratni utjecaj na radne uvjete, kvalitetu rada, sigurnost na rad, sigurnost posla, radno vrijeme i obrazovni sustav ona je ujedno i prilika za stvaranje nove ekologije rada koja bi poboljšala kvalitetu života, društvenu pravednosti i radne uvjete. Polazeći od novog poticaja za pokretanje industrijske politike u Hrvatskoj, ovaj seminar ima namjeru predstaviti različite poglede na stvaranje uvjeta za održivi rad u Hrvatskoj.

Raspored seminara potražite ovdje.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 14.11.2016