Budućnost stripovske forme | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Budućnost stripovske forme

#FEMICOMIX, međunarodni projekt i izložba posvećena ženskom stvaralaštvu u području stripa u organizacija kolektiva Komikaze, otvara se u Puli.

15.08.2015 - 22.08.2015 , Pula - Zadruga Praksa
  • A
  • +
  • -

"Grupna izložba Femicomix polazi, kako je to Ivana Armanini objasnila, od ideje da je stripovsko stvaralaštvo žena budućnost stripovske forme, odnosno medija. Komikaze koje Armanini uređuje a koje iza ove izložbe stoje, već godinama rade na tome da tu tendenciju u stripu, taj potencijal ženskog stvaralaštva učine vidljivijim i pristupačnijim široj javnosti, koristeći kako ukoričene brojeve časopisa, tako i istoimeno online izdanje. Femicomix, dakle, velikim plakatima nastoji dati pregled raznovrsnih autorskih poetika i uživo publici predstaviti autorice čije smo radove mogle prethodno pratiti preko Komikaza.

U izložbu su uvrštena mlađa imena hrvatskog (Pipal, Jurov, Brnardić, Balekić, Janković, Rica, Armanini), regionalnog (Bogovac, Tomšič, Varl, Woznicki), ali i međunarodnog stripa (Meyer, Baeza, Broenner, Bunjevac, Piksa, Ehrlemark), koja zajedno daju iznimno zanimljivu i kompleksnu sliku onoga što nam alternativna stripovska scena danas nudi. Panorama koju Femicomix pruža sastavljena je fragmentarno, ali uzimajući od svake strip-autorice pomalo, izložba stvara koherentnu vizualnu cjelinu u kojoj se izmjenjuju apstraktni obrisi s konkretnim prizorima svakodnevnice, crno-bijeli crtež s ekspresivnim kadrovima u visoko kontrastnim bojama. Slikovni se izričaji autorica uzajamno isprepliću i nadopunjuju, pa takvo živopisno ispreplitanje razbija monotoniju i tjera pogled da luta od kadra do kadra, kao da svaki sljedeći plakat nastavlja priču prethodnog.

Autofikcija Amande Baezae, na primjer, posve je komplementarna onoj Petre Brnardić, bez obzira na to što je jedna pripovijeda čistim linijama, a druga kolažno. Petra Varl, s druge strane, sklona je ironiji kao i Katie Woznicki, iako joj je crtež minimalistički za razliku od njezinog šarolikog. Sve su strip crtačice, međutim, podjednako sklone ironiziranju same stripovske forme koju svojim autorskim intervencijama neprestano dovode do njezine granice, čime zapravo potvrđuju tezu Ivane Armanini da je snaga njihovog izričaja budućnost medija kojim se bave, budućnost same stripovske umjetnosti. Autorice koje svojim radovima sudjeluju na izložbi ne boje se eksperimenta, odnosno spajanja ispovijednog tona s apstraktnijim likovnim rješenjima.

No najvažnije od svega, Femicomix se odličnim tablama strip-autorica bori protiv predrasude da je strip forma koja prvenstveno odgovora muškarcima i njihovom 'pubertetskom' senzibilitetu i odgoju. Strip ne diskriminira na osnovi roda i spola, što ova grupna izložba izvrsno pokazuje: mlade autorice suvereno vladaju stripovskom formom i savršeno kontrolirajući medij, prenose elaborirane umjetničke vizije na kojima bi im mogli pozavidjeti mnogi", piše Asja Bakić u uvodnom tekstu izložbi.

Izložba je otvorena od 15. do 22. kolovoza u pulskoj Zadruzi Praksa, a detaljne informacije o izložbi možete naći ovdje

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 13.08.2015