Buljan otvara Zadar Snova | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Buljan otvara Zadar Snova

Zadar Snova 6. kolovoza otvorit će izvedba predstave Ivice Buljana U samoći pamučnih polja.

Nova predstava Ivice Buljana U samoći pamučnih polja, prema suvremenom remek-djelu Bernard-Marie Koltèsa otvorit će ovogodišnji, 16. međunarodni festival suvremenog kazališta Zadar Snova.

Izvedba će se održati u napuštenoj zgradi Borisa Kidriča, nekadašnje Tekstilne industrije Zadar. U predstavi, u ulogama Dilera i Kupca, nastupaju Marko Mandić i Robert Waltl, autorsku glazbu izvode Alen i Nenad Sinkauz; scenska i vizualna rješenja donosi slovenski kolektiv son:DA, a predstava je nastala u koprodukciji Novog kazališta Zagreb, Mestnog gledališča Ptuj, Mini teatra Ljubljana i Maribora 2012 – Europske prijestolnice kulture.

U samoći pamučnih polja prvi put je izvedena u Ptuju u Sloveniji koncem lipnja ove godine, a izvedba u Zadru je hrvatska premijera ovog djela. Koliko je Buljan strastven u prevođenju i postavljanju Koltèsa, toliko je i festival dosljedan u praćenju i postavljanju njegovih predstava. Zahvaljujući Buljanu imamo prilike doživjeti tekstove velikana dramske književnosti 20. stoljeća, a najupečatljiviji dojam uvijek su ostavljala njegova scenska i dramaturška riješenja kazališta u nekonvencionalnim prostorima. Posljednji trag tvorničkog kompleksa Boris Kidrič, poslovna zgrada TIZ, na jesen zauvijek napušta vizuru grada, što uz sve rečeno čini ovaj kazališni događaj jedinstvenim i neponovljivim.

U nastavku festivalskog tjedna slijedi 10 kazališnih izvedbi umjetnika iz Slovenije, Austrije, Francuske, Španjolske te Hrvatske, dvije festivalske koprodukcije i jedna premijera. U sklopu priprema za premijeru predstave Oriantheatrea etc, etc. koja će biti izvedena 11. kolovoza u Kazalištu lutaka bit će organizirana i kazališno-plesna radionica Meditative dance, koju vodi redatelj predstave i koreograf Mehdi Farajpour, a u sklopu radionice bit će održana i audicija za hrvatske izvođače, sudionike u predstavi. Plesači i kazališni umjetnici, osobito oni u domeni fizičkog kazališta mogu se javiti za sudjelovanje. Radionica i probe predstave sve otvorene su za javnost.

Festivalski program prati i revija svjetskog kratkog filma u Sv Donatu, od 8. do 12. kolovoza, s ukupno 30 naslova.

Detaljan program festivala možete pronaći ovdje.

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 30.07.2012