Časopisi umjetnika kao "samoupravni" artefakti | kulturpunkt

Video

Časopisi umjetnika kao "samoupravni" artefakti

O izložbi Jugoslavenski neoavangardni umjetnički časopisi u Galeriji HDD-a razgovarali su Ana Radovanović, Vlado Martek, Darko Šimičić, Dejan Kršić, Jasna Jakšić i Marko Golub. 

Izložba Jugoslavenski neoavangardni umjetnički časopisi u Galeriji HDD-a predstavila je povijesni i dizajnerski pregled umjetničkih časopisa nastalih na teritoriju bivše Jugoslavije u razdoblju od 1960-ih do početka 1990-ih godina, a u razgovoru, održanom 15. studenog, sudjelovali su autorica izložbe Ana Radovanović, konceptualni umjetnik Vlado Martek, likovni kritičar Darko Šimičić, grafički dizajner i publicist Dejan Kršić, kustosica Jasna Jakšić te kritičar, kustos i voditelj Galerije HDD-a Marko Golub kao moderator rasprave. 

Ovaj je razgovor bio prilika da se preispitaju teme koje je izložba dotakla te čuju današnja razmišljanja nekih od ljudi koji su stvarali ovakve časopise, sudjelovali u njima, prate njihovu produkciju ili je istražuju i izlažu. Govorilo se i o fenomenu neoavangardnog tiska odnosno "časopisa umjetnika", njihovim pretečama i tradiciji, kao i njihovom utjecaju i ulozi na umjetničkoj sceni razdoblja u kojem su nastajali. Pokušao se rasvijetliti i kontekst u kojem se pojavljuju, relaciju prema institucionalnom okruženju i tržištu, kao i prema sličnim pojavama na internacionalnoj umjetničkoj sceni, a sudionici su se pozabavili i njihovim često zanimljivim i inspirativnim dizajnerskim aspektom.

Snimatelj i montažer je Miran Krčadinac, a produkciju potpisuju Galerija HDD-a i Hrvatsko dizajnersko društvo.

Osvrt na izložbu našeg kritičara Bojana Krištofića možete pročitati ovdje