Cefas - treća slika | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Cefas - treća slika

Treća slika predstave u izvedbi Kuće ekstremnog muzičkog kazališta odgođena je za 22. lipnja 2011, 18 sati, a održat će se kod kupole u Botaničkom vrtu.

18.06.2011 - 22.06.2011 , Split - Razne lokacije
  • A
  • +
  • -

Zvučna karta Cefas će biti održana u sklopu Urban festivala 2011. Umjetnici će aktivirati tri javne slike na tri specifične lokacije, njihove poglede, šetnje, odlaske i dolaske. U trećinama prirodnog vremena: od zore do jutra, od jutra do podneva i od podneva do sumraka, ponovit će obrnutim kretanjem tri društvene situacije: od zatvorskog prostora kontrole do javnog prostora grada, od Sveučilišnog trga do početka Jukićevog nemogućeg bijega, od privatnog prostora Botaničkog vrta do utopijske točke Stenjevačke republike.

Kao temu izabrali su 8. lipanj 1912. kada je prema riječima Augusta Cesarca na taj dan "Hrvatska stupila u Europu". Te riječi je zapisao nakon atentata na bana Cuvaja u Mesničkoj ulici u Zagrebu, očekujući hapšenje. Izabrana je ta nepovratna situacija iz doba Austro-Ugarske monarhije, u kojoj su sudjelovali mladi Valaši, za otvorenu scenu ove priče. Umjetnici će predstaviti njihov đački literarno-revolucionarni kružok kao mogući simbol prve pobune mnoštva protiv Carstva.

Akteri predstave su: Vilim Matula, DB Indoš, Tanja Vrvilo, Nikolina Majdak, Adriana Josipović i Kate Marušić.

Prva slika naziva Klin se klinom zabija održat će se u subotu 18. lipnja u 11 sati na adresi Račkoga 9 u dvorištu. Obilježit će je čitanje zatvorskih pisama književnika Augusta Cesarca iz prvog zatvora kraljevske kazione u Mitrovici 1912. – 1913. u dvorištu njegovog posljednjeg zatvora prije streljanja u zagrebačkoj Dotrščini 17. srpnja 1941.

Druga slika U gradu cinika na redu je u nedjelju 19. lipnja u 16 sati u Sveučilišnom trgu. Održat će se čitanje grada i precrtavanje nacrta Jukićevog bijega šetnjom od Sveučilišnog trga, Marovskom, Gunudlićevom, Ilicom, kod Uspinjače, kroz Pongratzove vrtove, Strossmayerovim šetalištem, Mesničkom do Lisinskijeve.  U ponedjeljak, 20. lipnja u 18 sati u Botaničkom vrtu održat će se i posljednja, treća slika – Stenjevačka republika. Posjetitelji će svjedočiti čitanju dnevnika Zore Ruklić.
Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 16.06.2011