Čekajući odobrenje | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Čekajući odobrenje

Ministarstvo kulture objavilo je hodogram čekanja raspisa potpora izdavanju knjiga, časopisa, književnim manifestacijama i programima u knjižarama.

  • A
  • +
  • -

"Zbog učestalih pitanja o raspisivanju javnih poziva za potpore izdavanju knjiga, časopisa, potpora književnim manifestacijama i potpora književnim programima u knjižarama", Ministarstvo kulture objavilo je da, za razliku od dosadašnje prakse po kojoj je bilo obvezno za programe financiranja nakladništva ishoditi odobrenje nadležnog tijela za zaštitu tržišnog natjecanja (Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, AZTN), nakon pristupanja Hrvatske Europskoj Uniji, nadležno tijelo za odobravanje financiranja postala je Europska komisija (EK).

Krajem srpnja 2013. Ministarstvo financija dostavilo je pozitivno mišljenje na Zahtjev za odobrenje financiranja nakladništva koje Ministarstvo kulture krajem kolovoza dostavlja Agenciji, u čijoj je nadležnosti prosljeđivanje zahtjeva Europskoj komisiji. Početkom prosinca 2013. godine i krajem siječnja 2014. EK putem AZTN dostavlja dodatna pitanja, a Ministarstvo kulture 12. veljače putem AZTN dostavlja EK integrirane odgovore.

Nakon zaprimanja zahtjeva sa svim dodatnim informacijama EK mora izdati rješenje u roku od 60 dana, odnosno odobrenje Europske komisije može se očekivati, ako ne bude još upita, najkasnije sredinom travnja.

Ministarstvo zaključuje priopćenje izjavom da "iz komunikacije sa savjetnicom u EK zaduženom za rješavanje zahtjeva Ministarstva kulture Sophie De Vinck saznajemo da je takva praksa EK uobičajena kod izdavanja prvog odobrenja novoj članici, jer EK želi steći detaljan uvid u programe potpora", a Branimira Lazarin u Novostima objavljenim 21. veljače rezimira: "Ulaskom u EU, Ministarstvo kulture izgubilo je privilegij odluke o dinamici i obimu knjižne i časopisne proizvodnje kao kulturnog dobra koje se financira iz državnog budžeta. (...) Ministarstvo kulture nema potrebu reagirati na mogućnost osporavanja prava na vlastitu kulturnu proizvodnju i raspolaganja vlastitim proračunskim sredstvima u tako specifičnom poslu kao što je produkcija literature i čitavog književnog života na domaćem jeziku: birokratsko pripetavanje s činovnicom EK-a ne ulazi u status javne reakcije. Što je uopće posao nadležnog ministarstva u nacionalnoj kulturi, ako ne briga o minimumu kulturne egzistencije, ne dovodeći u pitanje njezinu autonomiju?".

M.M. / Fotografija: CmdrFire

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 25.02.2014