Čekajući Pravilnik | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Čekajući Pravilnik

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 6. lipnja prihvaćen je Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima.

  • A
  • +
  • -

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić istaknula je da se ovim Zakonom uređuju tri stavke: provodi se usklađivanje sa Zakonom o općem upravnom postupku, Zakonom o upravnim sporovima, Kaznenim zakonom, Zakonom o koncesijama te Zakonom o uslugama, definira se status neprofitnih pružatelja medijskih usluga i elektroničkih publikacija (internetskih portala) te neprofitnog proizvođača audiovizualnog i/ili radijskog programa te se uređuje sufinanciranje programa i sadržaja iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija koji se nalazi pri Agenciji za elektroničke medije.

"Moram naglasiti da iznos o kojem se radi je 3 posto od sredstava Fonda što prema procijeni, iz prošle i ove godine, iznosi 960 tisuća kuna“, kazala je ministrica Zlatar Violić. Prijelaznim odredbama propisano je da će se za neprofitne pružatelje medijskih usluga koji imaju dopuštenje za obavljanje djelatnosti, neprofitne pružatelje elektroničkih publikacija i neprofitne proizvođače audiovizualnih i/ili radijskih programa u 2013. godini izdvojiti 3 posto sredstava Fonda, a u 2014. godini sredstva Fonda dodjeljivat će se ovim korisnicima u iznosu koji će pravilnikom utvrditi Vijeće za elektroničke medije kao potpore male vrijednosti do primjene novog programa državne potpore.

Zakonom je izmijenjena definicija elektroničkih publikacija te su iste definirane kao urednički oblikovani programski sadržaji koji se objavljuju dnevno ili periodično putem interneta od strane pružatelja elektroničkih publikacija u svrhu javnog informiranja i obrazovanja.

Zakonom je propisano da se za stručne vrednovatelje mogu angažirati osobe iz reda javnih djelatnika koje su medijski stručnjaci i stučnjaci za audiovizualne djelatnosti, ugledni intelektualci, priznati umjetnici i ostali javni djelatnici koji su se istaknula zalaganjem za razvitak civilnog društva, obranu ljudskih prava i sloboda, promicanje kulture, znanosti i umjetnosti, kao i zaštitu slobode medija i izražavanja. Djelokrug i način rada stručnih vrednovatelja propisat će Vijeće pravilnikom koji će sadržavati i odredbe o sprečavanju sukoba interesa. Također, Zakonom je propisano da će Vijeće za elektroničke medije pravilnikom detaljno urediti način i postupak provedbe javnog natječaja za sredstva Fonda.

MK / Vlada RH / M.M.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 07.06.2013