Četiri dana glazbenog istraživanja | kulturpunkt

Najave Festival

<

Četiri dana glazbenog istraživanja

Tijekom ovogodišnjeg Izloga suvremenog zvuka stotinjak će izvođača zagrebačkom auditoriju predstaviti zanimljivosti suvremene europske i svjetske glazbene scene.

02.05.2018 - 05.05.2018 , Zagreb - Studentski centar

Fraction: Vector Field

Šesto izdanje festivala Izlog suvremenog zvuka predstavit će glazbenike/ce, skladatelje/ice, video i audio istraživače/ice te performerice iz Austrije, Francuske, Hrvatske, Njemačke, Poljske, Srbije, Švedske, Švicarske, Velike Britanije i Venezuele, a održat će se u zagrebačkom Studentskom centru od 2. do 5. svibnja.

Organizatori najavljuju saksofoniste inspirirane sebičnošću, sofisticirane robotske mehanizme koji sviraju, vektorska strujanja, live coding, zvučnu poeziju, zvukove udaraca u neprobojna stakla, hip hop, turntabliste i industrial koji čine samo dio programskoga spektra ovogodišnjega međunarodnog festivala koji promiče eksperimentalnu i drugačiju glazbu.

U sklopu opsežnoga programa 6. festivalskog izdanja, publika će imati priliku čuti, vidjeti i doživjeti nastupe gostiju ovogodišnjeg Izloga, a popis je impresivan: Tomaž GromAna Hušman, Nicole Hewitt & Vida Guzmić & Ivan SlipčevićAdam Donovan & Katrin Hochschuh & Łukasz SzałankiewiczAndro GiunioJorge Sánchez-Chiong [JSX] & TE-R [Louise Linsenbolz & Thomas Wagensommerer], Kromaton & MicroniaTomaga, glazbenici budućnosti (u suradnji s udrugom Are You Syrious?) uz mentore Nenada i Alena SinkauzaMiodrag Gladović & Dinka RadonićKutin | KindlingerMario de VegaBobby Barry, ekipa PoolsationaDJ Mario ŽupaBabilonskaKUNA, i dr.

„Uzet ćemo vam 2000 sekundi života.

4 saksofonista – nekoliko sekundi jeke – 1 Francuski paviljon

Esej o sebičnosti: Otok jedinaca – Fanfare za sanacijske upravitelje - …“, opis je kompozicije skladatelja Gordana Tudora, koju će praizvesti renomirani kvartet saksofona Papandopulo na otvorenju ovogodišnjeg Izloga suvremenog zvuka. Nikola Fabijanić, Goran Jurković, Gordan Tudor i Tomislav Žužak uzet će vaših 2000 sekundi 2. svibnja u 20:30 u Francuskom paviljonu.

Papandopulo kvartet

Adam Donovan i Katrin Hochschuh, istraživači i umjetnici, dizajneri i robotičari, u sklopu projekta Empathy Swarm, zajednički stvaraju sofisticirane robotske mehanizme, a na izvedbi kojom će završiti njihova umjetnička rezidencija u Galeriji SC (u suradnji s Kontejnerom i Galerijom Močvara) pridružuje im se poljski elektroničar Lukasz Szalankiewicz.

U 4 dana glazbenoga istraživanja publika će moći, između ostaloga, upiti dio londonske suvremene priče kroz trio koji je okupio John Chantler, izvrstan glazbenik i skladatelj elektroničke glazbe, a koji u Zagreb stiže s dvojicom etabliranih glazbenih imena, bubnjarem i udaraljkašem Steveom Nobleom i saksofonistom Seymourom Wrightom, najavila je umjetnička ravnateljica festivala Davorka Begović. Na festival stiže i švicarski HYPER DUO, čiji su članovi i osnivači pijanist Gilles Grimaître i udaraljkaš Julien Megroz, kojima se na zagrebačkom koncertu pridružuje elektroničar Cyril Lim kako bi zajednički predstavili repertoar groovy elektroakustičkih skladbi za klavijature, udaraljke i elektroniku. Fraction pravim imenom Eric Raynaud, francuski skladatelj, glazbenik i multimedijski umjetnik, u Teatru &TD publici će izvesti Vector Field, audiovizualni performans u kojem istražuje manipulaciju minimalnoga i jednostavnoga vektorskog strujanja u realnom vremenu. Video materijale iskrivljuje i mijenja uživo putem zvuka, kao svojevrsna oda umijeću transformacije.

Katalin Ladik, autorica i performerica, jedna od pionirki na području zvučne poezije, aktivistica za ženska prava, kreatorica eksperimentalne glazbe i audio predstava tijekom rezidencijalnog boravka u Zagrebu održat će četverodnevnu radionicu za studente/ice Odsjeka za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti. Osim završne prezentacije radionice studenata, Ladik će predstaviti svoju zvučnu poeziju te video i zvučne instalacije.

Londonski „anti bend“ Tomaga, koji čine Tom Relleen (bas gitara) i Valentina Magaletti (bubnjevi i udaraljke) uvest će nas u glazbeni svijet koji se kreće od industriala i eksperimentalnoga jazza do psihodelije i minimalizma. A pod nazivom , krije se međunarodni nehijerarhijski kolektiv umjetnica na laptopima čije predstavnice Joanne Armitage i Amble Skuse nastupaju posljednjega dana Izloga. Kroz razvoj tehnoloških sustava i organizacijskih struktura koje olakšavaju suradnju, OFFAL nastoji povezati žene aktivne u području elektroničke glazbe i live codinga. Kolektiv upotrebljava inkluzivnu definiciju termina “žena” i “žensko” te su otvorene za sve koji se rodno ne identificiraju kao muškarci. Uz Armitage i Skuse, u zagrebačkoj će izvedbi iz svojih domova i studija online sudjelovati i Diana Medina (Kolumbija), Shelly Knotts (Australija), Libertad Figueroa (Meksiko), Jenny Pickett (Francuska) te Alexandra Cardenas (Meksiko).

OFFAL - Orchestra for Females and Laptops

Eksperimentalni hip hop, industrial i elektronika vežu se uz dobro poznatu varaždinsku glazbenicu Diyalu koja će na zatvaranju ovogodišnjega festivala, 5. svibnja, uživo predstaviti svoj treći studijski album World Raw, uz pratnju DJ Yeshe. U hip hop se zaljubila tijekom djetinjstva provedenoga u njujorškom Brooklynu, a na hrvatskoj se sceni probila suradnjom s Edom Maajkom.

Kao uvod u predstojeći Izlog, 27. travnja u suradnji s Multimedijanim institutom MAMA, bit će nastup fantastičnog američkog udaraljkaša, skladatelja i vizualnog umjetnika Elija Keszlera, a pogledat ćemo i video radove studenata/ica i suradnika/ica Centra za inovativne medije Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci (CIM-APURI): Angele Maksimović, Michela Mesarića te Martine Goričanec i Dalibora Hrelje. Sve informaciju o festivalu dostupne su na stranici festivala i Facebooku Muzičkog salona kao i Facebook eventu 6. Izloga.

Ulaz na sve programe festivala je besplatan.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 24.04.2018