Četiri puta tjedno u dvije dvorane | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Četiri puta tjedno u dvije dvorane

Nakon godinu dana u kinu Grič, Dokukino se vraća u Kulturno informativni centar.

Regarding Susan Sontag, Nancy D. Kates, kadar iz filma

  • A
  • +
  • -

Kulturno informativni centar KIC postaje novi dom kina specijaliziranog za dokumentarce – Dokukina. "Nakon godinu dana izbivanja s ove lokacije, kino se vraća ljepše, novije i udobnije nego ikad te spremno za publiku željnu filmske stvarnosti", najava je ovogodišnjeg programa Dokukina koji vodi udruga Restart.

Preradovićeva 5 zamijenila je Jurišićevu 6 odnosno kino Grič, a osim udobnog novog prostora, gledatelji će ovogodišnju porciju domaćih i stranih dokumentarnih filmova imati prilike gledati četiri puta tjedno – četvrtkom, petkom, subotom i nedjeljom. Projekcije će se preko tjedna održavati u intimnoj atmosferi manje dvorane na prvome katu, dok će se vikendom filmovi gledati u dva termina u preuređenoj kino dvorani na katu iznad. Otvorenje nadolazeće sezone održat će se u subotu, 4. listopada, prikazivanjem filma Narko kultura Shaula Schwartza koji je svojom tematikom o meksičkim narko kartelima, opjevanim u pjesmama novog popularnog folk žanra – narcocorido, zaokupio veliku pažnju publike i žirija Berlinskog Filmskog Festivala te Sundancea.

No prije službenog početka novog programa, zagrebačka će publika imati priliku pogledati hrvatsku premijeru filma O Susan Sontag redateljice Nancy D. Kates koju Dokukino organizira u suradnji s međunarodnim festivalom fotografije Organom VidaIntimna dokumentarna priča prati spisateljicu, esejisticu, feministkinju, jednu od najprovokativnijih i najutjecajnijih političkih i literarnih ikona 20. stoljeća, Susan Sontag. Od rane zaljubljenosti u knjige, preko prvog iskustva u gay baru, od njenog prvog braka do posljednjeg ljubavnika. Dokumentarac koji istražuje život kritičarke i spisateljice čija djela o fotografiji, ratu i terorizmu odjekuju i danas. 

Informacije o programu i filmovima dostupne su na službenoj stranici Dokukina. 

Izvor: Dokukino

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 24.09.2014