Četrdeset godina Animafesta | kulturpunkt

Najave Festival

<

Četrdeset godina Animafesta

Animafest, jedan od najznačajnijih svjetskih festivala animiranog filma, bogatim programom slavi 40. rođendan.

29.05.2012 - 03.06.2012 , Zagreb - Razne lokacije
  • A
  • +
  • -

Jubilarni Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb prikazuje kratkometražne animirane filmove, a održat će se od 29. svibnja do 3. lipnja 2012. godine u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol. Iznimno bogat festivalski program filmova i popratnih događanja predstavljen 22.svibnja na konferenciji za novinare u Maloj dvorani kina Tuškanac te su prikazane dvije festivalske špice: studentska, radili su je studenti 4. godine zagrebačke Akademije likovne umjetnosti i glavna špica, rad Simona Bogojevića Naratha

Programsku kruna Animafesta, Veliko natjecanje s najvažnijim filmovima kratkog metra, osobno će predstaviti neki od najvažnijih i najaktualnijih svjetskih autora animacije. Istaknuta je dominacija filmova s Istoka, posebice trenutačno iznimno aktualne kineske, japanske i južnokorejske animacije, te programi u kojima se jedan uz drugoga prikazuju filmovi iskusnih i uspješnih majstora animacije i njihovih učenika. Njima će suditi i nagrade dodijeliti članovi triju žirija. 

Uz pomalo nostalgičan program svih dosadašnjih dobitnika Grand prixa i retrospektivu filmova Yojia Kuria, dobitnika Animafestove Nagrade za životno djelo, posebna će se pozornost posvetiti budućnosti animiranog filma u programima europskih škola animacije među kojima se nalazi finska Umjetnička akademija Turku, zagrebački ALU i njemačka Filmska akademija Baden-Württemberg. 

Ovogodišnji Animafest bilježi i rekordan broj radova domaćih autora: u raznim programima prikazat će se čak 22 hrvatska filma. Predstavljen je i program Animafest Pro s vrijednim radionicama, svakodnevnim razgovorima s autorima i producentima filmova iz programa, predstavljanjima knjiga i prijateljskih festivala, zanimljivim radionicama stereoskopskih filmova (Prošireni stereo) i stop-animacije. 

Vjera Matković, producentica Animafesta, otvorila je konferenciju za novinare prisjećajući se početaka i prvog festivalskog izdanja 1972. godine, u vrijeme kada je Animafest uz Annecy - s kojim se izmjenjivao u dvogodišnjem ritmu - bio jedini festival animacije u Europi: "Otad je prošlo 40 godina i mnogo toga se promijenilo - nastale su stotine drugih festivala, ali ono što i dalje Animafest čini jedinstvenim odanost je autorskom filmu i umjetnosti animacije. Ovaj festival prošao je tijekom četiri desetljeća brojne promjene, a upravo ga je to održalo na samome vrhu". Kao najvrednije programe festivala istaknula je Veliko i Studentsko natjecanje te Veliku i Studentsku panoramu u kojima se, uz već iskusne i priznate velikane animacije, ravnopravno predstavljaju i mlađe generacije na koje su majstori imali direktan utjecaj, a neke su umjetnike čak i podučavali.

"Koji Yamamura, dobitnik Grand prixa za film Glava gora 2002. godine, stiže na jubilarni Animafest s novim filmom Muybridgeove strune koji će biti prikazan u Velikoj panorami. U Velikom natjecanju istodobno prikazat će se filmovi njegovih učenika i predstavnika nove generacije japanske animacije na koju je izvršio direktan utjecaj. Predvode ih Mirai Mizue, Atsushi Wada i Shin Hashimoto, koji će osobno predstaviti svoje filmove na Animafestu. Posebno će zadovoljstvo biti vidjeti film Veliki zec Atsushia Wade koji je na ovogodišnjem Berlinaleu osvojio Srebrnog medvjeda za najbolji kratki film", dodala je Vjera Matković.

Natjecateljski program Animafesta i ove godine prepoznaje nove tendencije kao što je kineski novi val animacije, čiji predstavnici dolaze mahom iz svijeta likovnih umjetnosti. Autorica Haiyang Wang prvi put otputovala je izvan Kine na prošli kratkometražni Animafest, da bi predstavila svoj prvi film zagrebačkoj publici. Ove godine vraća se s filmom Dvojnik Fikret, a u međuvremenu je postala priznata mlada autorica, česta gošća svjetskih festivala. Svoje filmove prikazat će i osobno predstaviti i iznimno popularni kineski multimedijski umjetnik i grafiter Lei Lei (Ovo je ljubav) i njegov kolega Xun Sun (Neke radnje koje nisu bile definirane u revoluciji).

Svi nabrojeni mladi autori s Istoka bit će gosti festivala, a njima će se pridružiti još stotinjak drugih autora i filmskih radnika. Posebno se ističu velika imena animacije: Olga i Priit Pärn, trostruki dobitnik Animafestova Grand prixa i Nagrade za životno djelo i člana žirija Velikog natjecanja, Georges Schwizgebel (Romansa, Veliko natjecanje), Vladimir Lešiov (Villa Antropoff, Veliko natjecanje), Robert Morgan (Bobby Yeah, Veliko natjecanje), David OReilly (član žirija i autor filma Vanjski svijet, Cartoon d’Or), Evert de Beijer (Dođi k sebi!, Veliko natjecanje i program 3 x 3), Andreas Hykade (Majstori animacije) itd. Zagreb će posjetiti i zamjetan broj mladih autora čije ćemo filmove gledati u Studentskom natjecanju i Studentskoj panorami, a ističu se izdanci Umjetničke akademije Turku Joni Männistö (Rojenje) i Sanni Lahtinen (Tko se usuđuje?) te predstavnik Japana Masaki Okuda (Dječak žvaka).

U žiriju Velikog natjecanja sjedit će glasoviti estonski autor animiranih filmova i stari Animafestov znalac Priit Pärn, zatim mladi genij animacije, Irac David OReilly, koji se s nepunih 30 godina već može pohvaliti retrospektivama radova na najvećim svjetskim festivalima, Dennis Tupicoff, autor iz daleke Australije, Mirna Belina, jedna od osnivačica i programerki Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS i Léa Zagury, suosnivačica i direktorica festivala Anima Mundi. U žiriju Studentskog natjecanja 33 filma iz konkurencije pogledat će i proglasiti najbolje njemački redatelj Andreas Hykade, kanadski producent Marc Bertrand i dugogodišnja direktorica Animafesta Margit Antauer. O najboljim filmovima Natjecanja filmova za djecu odlučuje peteročlani žiri sastavljen od djece i mladih starosti od 8 do 18 godina.

Detaljnije informacije o programu potražite na službenoj stranici festivala. 

Na fotografiji: Osman Cerfon, Sticky Ends

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 23.05.2012

VEZANE VIJESTI

20. Animafest: Pogled unatrag

Piše: Jurica Starešinčić
Nakon nekoliko "kriznih" godina animacija se ponovo počinje razvijati i iznova otkrivati svoje mogućnosti pa tako i Animafest.