Četrdeset godina nezavisnosti | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Četrdeset godina nezavisnosti

MM centar ove godine slavi 40. obljetnicu neprekinute promocije nezavisne kinematografije, umjetničkog i eksperimentalnog filma, a u novu sezonu ulazi s digitaliziranom dvoranom.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Sara Pukanić / Kulturpunkt.hr

  • A
  • +
  • -

Smješten iza uobičajene vreve Teatra &TD i Kina SC-a, tik do Galerije SC, MM centar je od sredine 1970-ih jedno je od zagrebačkih kulturnih točaka nezavisnog predznaka, multimedijalni prostor specifično fokusiran na inovacije u području suvremene umjetnosti i filma. Njegov je program, kako se ističe u izjavi povodom 40. obljetnice rada, "od samih početaka bio usmjeren na intermedijalna i multimedijalna strujanja i umjetničke prakse, promociju videa, kompjutorske animacije i video instalacija". 

MM centar tako, uz poneke neželjene prekide, radi 40. godina, a i danas stoji na sličnim temeljima kao i na počecima: njegov program - pod vodstvom Kulture promjene SC - i dalje prati tokove suvremene eksperimentalne i umjetničke filmske produkcije, s posebnim naglaskom na kratkometražnom filmu, te nudi "nudi jedinstveno filmsko iskustvo pažljivo selektiranih programa u suradnji s etabliranim domaćim i inozemnim filmskim kustosima". I sve to uz nedavno potpuno osuvremenjenu dvoranu u sklopu projekta digitalizacije nezavisnih kina koji je Ministarstvo kulture pokrenulo 2013. godine.

Kino-sezonu 2016/2017. otvara 22. rujna filmom Kratki susreti / Korotike vstreschi, u potpunosti restauriranom nepriznatom klasiku sovjetske kinematografije iz 1967. godine, radom ukrajinske redateljice Kire Muratove koja se tijekom cijele karijere opirala, suprotstavljala pa i rušila niše u koje je bila svrstvana. Radi se o njenom prvom drugometražnom filmu koji je više od 20 godina bio cenzuriran i zabranjen.

Muratova će se predstaviti kroz program Kratke slike i programske cjeline Izvan fokusa, redom cikluse koji streme predstavljati autore i filmske škole čije "stvaralaštvo otvara nove i nekonvencionalne puteve u razvoju kinematografije". Selektor ovog značajnog otvaranja je Jevgenij Gusjatinskij, programski direktor Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu, a program je, dakako, u potpunosti besplatan. 

Do kraja rujna na rasporedu MM centra su radionica za kinooperatere, analiza dokumentarnih filmova te Festival 25 FPS, a kroz cijelu sezonu kroz program će se, kako i priliči ovoj važnoj obljetnici, obilježavati 40. godišnjica djelovanja MM centra.  

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 13.09.2016

VEZANE VIJESTI

Tajna povijest otoka

Piše: Vatroslav Miloš

Dostupni su prvi rezultati istraživanja u sklopu projekta Mapiranje kinematografije otoka Korčule u suradnji Sive)(zone i redatelja i kritičara Ivana Ramljaka.

Prostor umrežavanja i razmjene

Piše: Martina Domladovac
Praški Institut dokumentarnog filma organizira East Doc Platform 2017, prostor suradnje i razvoja dokumentarnog filma. Prijave su otvorene za autore Centralne i Istočne Europe.

Putevima eksperimentalnog i animiranog filma

Piše: Vatroslav Miloš

Proljetni broj Hrvatskog filmskog ljetopisa, s temama posvećenim Mihovilu Pansiniju, Velikom Mitingu i crnom valu, izašao je iz tiska.