Cijena besplatnog rada | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Cijena besplatnog rada

Ilustratorica Emmie Tsumuru oslikala je citate kojima su određeni poslodavci od umjetnika zahtijevali besplatan rad te pokrenula raspravu o tome kada je na takve uvjete uredu pristati.

Piše: Martina Domladovac

FOTO: sanoop / Flickr

  • A
  • +
  • -

Besplatan kreativan rad, često okarakteriziran i kao "mogućnost predstavljanja", današnja je stvarnost mnogih umjetnika, pogotovo mladih koji tek počinju djelovati. Besplatan rad umjetnicima se predstavlja kao mogućnost promocije i prilika na kojoj trebaju biti zahvalni, dok zahtijevanje honorara za obavljen posao klijenti ponekad čak doživljavaju kao nepristojnost. Ovakvo stanje tržišta proizvodi brojne debate među mladim autorima, te rasprave je li, i u kojim trenucima opravdano prihvatiti neplaćeni angažman.

Rad dizajnerice Jessice Hische Should I Work For Free predstavlja grafikon s opravdanjima koja se autorima najčešće nude zašto bi neki posao trebali odraditi besplatno, a umjetnica pritom argumentira u kojim situacijama treba odgovoriti s da ili ne. Očekivano, tek se u nekoliko slučajeva, kao što je na primjer apsolutna umjetnička sloboda pri radu na projektu u koji autor vjeruje, opravdava pristajanje na besplatan rad. Ipak, ne postoji konsenzus na tržištu umjetničkih vještina kako bi se trebalo pristupati takvim ponudama, a neki umjetnici tvrde kako svaki pojedinac radeći besplatno perpetuira kulturu u kojoj se umjetnički rad doživljava kao nešto besplatno. Time se potkopavaju ne samo sposobnosti tog autora nego vrijednost svih umjetnika i ilustratora, te opravdavaju zahtjevi klijenata koji smatraju da je određena vrsta rada besplatna.

Inspiriran bezbrojnim ponudama za neplaćeni rad, umjetnik i pisac Ryan Estrada otvorio je twitter račun te pozvao umjetnike da na njemu podijele svoja iskustva i citate osoba koje su ih tražile da rade besplatno. Zbog velike popularnosti stranice koja je pokazala sav luksuz ljudskih ideja što bi umjetnički rad trebao biti, časopis Format angažirao je ilustratoricu Emmie Tsumuru da na temelju jednog od svojih prijašnjih radova, pojedine citate prikaže vizualno. Na sličan način ilustrirala je doživljene on-line "ulete" muškaraca kako bi toj specifičnoj socijalnoj situaciji dala njen vizualni predložak. Tsumurini radovi ilustriraju nam osobu iza pojedinog citata i naglašavaju ludost pojedinih zahtjeva, piše Format

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 19.10.2016

VEZANE VIJESTI

Osvajanje prostora rada u kulturi i obrazovanju

Piše: Matija Mrakovčić
Zaklada "Kultura Nova" objavila je publikacije o uvjetima rada organizacija civilnog društva na području suvremene kulture i umjetnosti te o obrazovanju u kulturnom sektoru.

Izgaranje u civilnom sektoru

Razgovarali: Vedrana Bibić i Mario Kikaš

U suradnji s uredništvom časopisa RAD., prenosimo intervju s Gabrijelom Ivanov o vrednovanju i zadovoljstvu radom u organizacijama civilnog društva.

Iskustvo kao sirovi materijal

Pripremila: Matija Mrakovčić
Rena Rädle i Vladan Jeremić gostujući su kustosi galerije RAM u Oslu u kojoj organiziraju međunarodnu izložbu o radnim uvjetima radnika i radnica u kulturi i umjetnosti.