Cijena genijalnosti | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Cijena genijalnosti

Album 61 dokumentarni je film čija radnja otkriva neobično djetinjstvo i život izraelskog šahovskog velemajstora Borisa Gelfanda.

14.11.2014 , Zagreb - Dokukino KIC

Svjetsko prvenstvo u šahu ni po čemu ne zaostaje za velikim natjecanjima u drugim sportovima. Publika strastveno navija, kandidati imaju zastrašujuće nadimke, a ne nedostaje ni financijskog faktora kao ni borbe za moći. Album 61 i šahovske laike dovodi do ruba stolca, a cijelu igru pretvara u dramatičnu priču isprepletenu obiteljskom pozadinom glavnog junaka te cijenom njegove genijalnosti. Redatelj Halil Efrat je za svoj izniman rad na ovome filmu osvojio nagradu Jerusalem International Film Festivala, a pažljivom režijom dotaknuo je pitanje kompetitivnih roditeljskih ambicija koje ponekad znaju prijeći granice.

Od svoje šeste godine, Boris Gelfan odgajan je da postane svjetski prvak u šahu. Otac je cijeli život posvetio njegovanju Borisova talenta, dok je opsesivno dokumentirao cijeli process. Foto albumi pričaju priču o odrastanju, otkrivajući jednostavnu istinu o čovjeku koji živi svoje snove kroz sina i to pod sovjetskim režimom. 

Premijera filma bit će održana u petak 14. studenog u Dokukinu KIC. Detaljan raspored projekcija možete pronaći ovdje.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 12.11.2014