Čiji je centar grada? | kulturpunkt

Najave Akcija

<

Čiji je centar grada?

Zagreb: turisti, trgovine, terase, trgovi Katerine Dude u formi vodiča kroz sedam trgova užeg centra komentira transformaciju Zagreba izazvanu jačanjem turizma.

16.08.2015 - 31.08.2015 , Zagreb - Razne lokacije
  • A
  • +
  • -

Alternativni turistički vodič Katerine Dude, Zagreb: turisti, trgovine, terase, trgovi – Od trga Europe do nacionalne riznice, namijenjen prije svega stanovnicima Zagreba, dostupan je online, a umjetnica će ga u periodu od 16. do 31. kolovoza svakodnevno dijeliti na izabranim trgovima svaki dan počevši na Trgu Europe u 18 sati. Svi zainteresirani pozvani su da u navedenom periodu dođu po svoj primjerak, prošeću rutom iz vodiča, razgovaraju s umjetnicom o javnom prostoru centra grada i podijele svoje viđenje turističkih transformacija.  

"Šetnju gradom namijenjenu njegovim stanovnicima usmjeravam prema trgovima u centru grada. Fiktivnu turu po trgovima koji na iskustvenoj razini 'prepričavaju' odnos turizma i grada sažimam na prospekte koji estetikom podsjećaju na turističke publikacije. Prospekte dijelim na trgovima, ponovno koristeći motive promotora masovnog turizma, a sama akcija je podloga za istraživanje i povod za razgovor s prolaznicima, stanovnicima grada.

Prolazeći uskim prolazom koji su nam ostavile otvorene terase, kroz praktički nepostojeće trgove, možemo postaviti pitanje gdje je tu javni prostor na kojem možemo participirati svi, bez obzira na rod, dob ili klasu; prostor koji pruža različite sadržaje i omogućuje različite načine korištenja.

Na kraju, čiji je centar grada?”, piše Katerina Duda.

Katerina Duda (1989.) trenutno završava studij novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti, a 2014. godine diplomirala je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U umjetničkom radu polazi od tema grada i gradskih prostora, od propitivanja memorije prostora do aktualnih pitanja karakterističnih za pojedino mjesto,njihove aktivacije bilo intervencijom, pokretom ili uključivanjem samih korisnika prostora u proces rada. U posljednje vrijeme istražuje kako turizam utječe na grad i lokalno stanovništvo. Sudjelovala je na nekoliko skupnih izložbi, projekata i razmjena.

UrbanFestival je festival umjetničkih intervencija u javnom prostoru koje istražuju svoj prostorni kontekst i društvene procese koji ga proizvode.

Organizator festivala je [BLOK], a kustostice su Ivana Hanaček i Ana Kutleša

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 14.08.2015