Čiji je zapravo trg? | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Čiji je zapravo trg?

Grad je odbio zahtjev UrbanFestivala da na Svjetski dan izbjeglica na Trgu Europe postavi radove koji tematiziraju problematiku tražitelja azila.

Selma Banich, Vježbanje nenastanjivih prostora, 2013.

  • A
  • +
  • -

Izlaganjem portreta imigranata na tzv. Trg Europe u okviru UrbanFestivala 13: Natrag na trg!, zagrebački umjetnik Davor Konjikušić imao je namjeru otvoriti pitanje o njihovom statusu i položaju, te u širem smislu o restriktivnim imigracijskim politikama EU i odnosima između europskog centra i europske periferije u kojoj živimo. 

Međutim, Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstva, komunalne poslove i promet odbio je izdati dozvolu za postavljanje, unatoč činjenici da su isti prostor već krenule zaposjedati terase kafića, a Europska ga je komisija nesmetano koristila za nedavnu proslavu Dana Europe. Time se potvrđuje "trg kao mjesto moći unutar kojeg je vidljiva koegzistencija moći privatnog kapitala i europskih institucija, dok njegova javna funkcija postoji jedino na deklarativnoj razini", kako Konjikušić navodi u obrazloženju rada, koji će biti izveden u obliku plakatne akcije na više gradskih lokacija. 

[BLOK] - Lokalna baza za osvježavanje kulture, organizator UrbanFestivala, u suradnji s Centrom za mirovne studije ipak je odlučio "javno problematizirali javni karakter ovog novonastalog zagrebačkog trga ne pristajući zaobići ga kao ni ne pristajući zaobilaziti probleme imigranata, odnosno tražitelja azila u hrvatskom društvu, kontinuirano i javno skrećući na njih pozornost". 

Tim povodom će se održati tiskovna konferencija na Međunarodni dan izbjeglica, 20. lipnja, u 10.30 sati na Trg Europe (Ulica Augusta Cesarca). Konferencija će završiti kolektivnom akcijom kojom položaj imigranata, specifično tražitelja azila činimo vidljivima ipak zauzimajući tu javnu površinu.

Izvor: [BLOK] / CMS

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 18.06.2014