Ciklus Alaina Resnaisa | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

Ciklus Alaina Resnaisa

U više od šest desetljeća ovaj je francuski redatelj snimio nekoliko nezaobilaznih filmskih ostvarenja.

04.12.2012 - 07.12.2012 , Zagreb - Kino Tuškanac

Njegovi filmovi redovito istražuju vezu između svijesti, sjećanja i zamišljaja, a njegove su inovativne narativne strukture obilježile svjetsku kinematografiju zbog čega je i primio mnogobrojne međunarodne nagrade.

Ciklus filmova Alaina Resnaisa, francuskoga redatelja koji je imao ključan utjecaj na suvremeni europski film počinje projekcijom Srca u utorak, 4. prosinca u 20 sati. Evropska filmska akademija i Međunarodno udruženje filmskih kritičara svoju su nagradu 2007. dali Resnaisu baš za Srce s objašnjenjem: "Resnais tretira likove na način kojim strastveni lutkar tretira svoja stvorenja. On predstavlja njihove odlaske i dolaske s dobronamjernošću nekoga tko zna da agitacija blijedi, ali i onoga koji bi radije da to ljudi sami spoznaju". Reprizu toga filma možete pogledati 5. prosinca u 19 sati.

Slijedi jedan od najdojmljivijih dokumentarnih filmova, referentna točka svih novovalovaca, Noć i magla, o strahotama Auschwitza (5. prosinca u 21 sat i 6. prosinca u 19 sati), te dva intelektualistička, filigranski cizelirana igrana filma Hiroshima, ljubavi moja (5. prosinca u 21.30 i 6. prosinca u 19.30) i Prošle godine u Marienbadu (6. prosinca u 21 sat).

Sve se projekcije odvijaju u kinu Tuškanac.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 30.11.2012