Ciklus predavanja o Zagorki | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Ciklus predavanja o Zagorki

Biljana Oklopčić održat će predavanje naslova Zagorkina slavonska pustolovina: odrazi stvarnog u fikcionalnom u romanu Vitez slavonske ravni.

 

19.04.2012 , Zagreb - Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

U sklopu predavanja o Mariji Jurić Zagorki, u četvrtak, 19. travnja u 19 sati, Biljana Oklopčić održat će predavanje naslova Zagorkina slavonska pustolovina: odrazi stvarnog u fikcionalnom u romanu Vitez slavonske ravni.

Kako stoji u pozivu: "Zagorkin Vitez slavonske ravni, kao dio europske i svjetske produkcije kanonskih i popularnih povijesnih romansi, neka je, kao uostalom i ostatak njezina književnog opusa, vrsta hibrida. Nastao na traženje Hrvatskog lista, ali i kao rezultat Zagorkine želje da napiše roman čija će radnja biti smještena u Slavoniji. Vitez slavonske ravni uspješno kombinira elemente kanonske i popularne povijesne romanse. Stereotipnost njegove radnje i likova, elementi koji ga čine marginaliziranom, za žene od žene o ženama, književnom vrstom – popularnom povijesnom romansom, Zagorka vješto dopunjuje onim što William Faulkner naziva „zrcaljenjem stvarnog u fikcionalnom“. Uz tek neznatne pogreške u povijesnoj kronologiji događaja, Zagorka u  Vitezu slavonske ravni  pruža uvid u isječak hrvatske povijesti osamnaestog stoljeća dodatno potkrijepivši autentičnost povijesnog konteksta romana čitavim nizom povijesnih detalja iz kulturnoga, pastoralnoga, gospodarskog, pa čak i lingvističkog područja. U tom isprepletanju stvarnog i fikcionalnog, povijesnog i izmišljenog, kanonskog i popularnog, globalnog i lokalnog, državnog i regionalnog, čak u nekom blago feminističkom kontekstu, muškog i ženskog, Zagorka je, stvorivši ovaj roman u procijepu između popularne i kanonske povijesne romanse, stvorila novu književnu podvrstu  – popularnokanonsku povijesnu romansu".

Predavanja o Zagorki možete posjetiti svakog trećeg četvrtka u mjesecu, u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke u 19 sati.

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 17.04.2012