Čileanski put u socijalizam | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Čileanski put u socijalizam

U rujnu ove godine navršilo se 40 godina od vojnog puča i smrti tadašnjeg socijalističkog predsjednika Čilea, Salvadora Allendea.

11.10.2013 , Zagreb - SABA
  • A
  • +
  • -

Allende je pobijedio na predsjedničkim izborima 1970. postavši tako prvim deklariranim socijalistom na čelu jedne južnoameričke države izabranim putem izbora. Do pobjede je vodio dugi put stvaranja široke narodne fronte i nekoliko neuspjelih izbornih pokušaja. Tokom trogodišnje vladavine vrši se nacionalizacija, provodi agrarna reforma, siromaštvo i nejednakost se drastično smanjuju itd. Nakon puča, koji je izveden uz neskrivenu podršku SAD-a, Čile postaje laboratorijem ekonomsko-političke doktrine koju danas poznajemo kao neoliberalizam: vrši se masovna privatizacija, raste siromaštvo, ubijaju se i zatvaraju politički protivnici. Teorijsku pozadinu cijelom projektu daje grupa ekonomista poznata pod nazivom "Chicago Boys" koji su ovo ime dobili jer su se školovali u Chicagu kod jednog od najpoznatijih promotora neoliberalne doktrine, Miltona Friedmana.

O čileanskom putu u socijalizam raspravljat će se iz ekonomskog, povijesnog i društvenog aspekta i pokušati to povezati sa recentnim događajima u ovoj južnoameričkoj republici u kojoj se, unatrag nekoliko godina, razvio jedan od najjačih studenskih pokreta lijeve orijentacije na globalnoj razini.

Tribina će se održati u petak, 11. listopada u 19 sati u Hatzovoj 16, u prostorijama SABA-e. Na tribini, u organizaciji Mladih antifašistkinja Zagreba i Centra za radničke studije, izlažu povjesničar Josip Jagić, Mislav Žitko (CRS) i Mario Kikaš (Slobodni Filozofski). Moderator je Marko Kostanić iz CRS-a. Nakon tribine slijedi otvorena rasprava.

Fotografija: Ostatak Allendeovih naočala, pronađenih u Palacio de la Moneda nakon njegove smrti

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 08.10.2013