Cinemaniac 2012 | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Cinemaniac 2012

U okviru projekta održavaju se samostalne izložbe Slobodana Šijana i Damira Očka uz izbor kratkih eksperimentalnih filmova.

22.07.2012 - 06.08.2012 , Pula - MMC Luka

Izložba Cinemaniac predstavlja dugoročnu interdisciplinarnu istraživačku platformu koja propituje veze filma,  pokretnih slika i suvremene umjetnosti, koja se realizira u formatu izložbe uz programe projekcija i razgovora s umjetnicima. Predstavlja radove hrvatskih i internacionalnih umjetnika približavajući ih širokom krugu publike. U okviru projekta Cinemaniac 2012 realizirana je samostalna izložba Slobodana Šijana sa središnjim interesom na  Filmski letak i izbor kratkih eksperimentalnih filmova, te samostalna izložba Damira Očka On Ulterior Scale, hrvatskog umjetnika mlađe generacije i međunarodne reputacije. Uz izložbu Slobodana Šijana, od ponedjeljka 23. srpnja u 20 sati, organizira se dodatni program projekcija Šijanovih eksperimentalnih filmova i razgovor sa umjetnikom.

Vizualna produkcija radova na papiru  u koju spada i Filmski letak Slobodana Šijana umjetnička je praksa u kojoj autor eksperimentira s filmskim načinom mišljenja i željom da obuhvati fragmentarni svijet kinematičkih efekata, bilješki i slika. To su nekonvencionalni radovi intertekstualnog karaktera, koji se odmaknuti od normativne filmske tehnologije,  i služeći  se različitim istraživačkim pristupima, putem drugih medija - teksta, kolaža, fotografija, videa referiraju na svijet filma, filmsku kulturu i  jezik filma. U umjetnosti avangarde i neoavangarde film drugim sredstvima predstavlja dekonstrukciju konstitutivnih elemenata filma, koji se osamostaljuju kao područje umjetničkog izraza (fotografija, film strip, traka, montaža, projekcija). Želja je da se šira publika upozna sa eksperimentalnim filmskim praksama Slobodana Šijana, kao i s promišljanjem filma i kritičkom praksom u umjetnosti ovog redatelja. Predstavljajući Filmski letak u suvremenom svjetonazoru u okviru galerije i filmskog festivala,  artikulira se stvaranje okvira i kritičkog konteksta koji ih publici čine pristupačnima, zanimljivima i razumljivima. 

Izložba Damira Očka On Ulterior Scale obuhvaća niz međusobno povezanih radova koji se razvijaju oko filma The Moon shall never take my Voice (2010). Damir Očko uz filmske izvodi niz radova na papiru, različite vizualne, grafičke materijale, kolaže, skice, crteže, knjige umjetnika, uključujići i tipografsku partituru opto-fonetičkih karakteristika. Oni blisko komuniciraju s praksama konkretne i vizualne poezije, umjetničke forme i vrste vizualnog izražavanja koja se formira na rubovima književnosti, vizualnih umjetnosti i grafičkog dizajna. Ovdje grafički elementi postaju prostor istraživanja, istovremeno autonomno i komplementarno izražajno sredstvo kojim se može nadopuniti razumijevanje i učinak djela i proširiti prostor filmskog izraza kao kompleksne audiovizualne orkestracije. Interes za glazbu jedna je od vodećih preokupacija Damira Očka. U njegovim filmovima upravo glazba predstavlja mjesto oko kojeg se konstruiraju narativi djela. Posebna je pažnja posvećena oblikovanju zvuka koji sudjeluje u izgradnji arhitekture djela, kao da formira njegov prostor i volumen, te sudjeluje u proizvodnji značenja. 

Otvorenje je u nedjelju, 22. srpnja u 20.30 sati.

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 20.07.2012