Cinemaniac 2015 | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Cinemaniac 2015

Ovogodišnja izložba predstavlja fotografije, dokumentaciju i video radove sa susreta hrvatskih i talijanskih umjetnika u Motovunu 1976. godine.

19.07.2015 - 14.09.2015 , Pula - MMC Luka
  • A
  • +
  • -

Ovogodišnji Cinemaniac na javnu scenu donosi istraživački i izložbeni projekt koji u središte interesa smješta antologijski "motovunski video susret", međunarodnu video radionicu hrvatskih i talijanskih umjetnika održanu u Motovunu 1976. godine. Četrnaesto izdanje Cinemaniaca gradi se na temelju prethodnih iskustava i istraživanja eksperimentalnih filmskih praksi i audiovizualne baštine, te uspostavlja kontinuitet istraživanja povijesnih narativa o počecima video umjetnosti u SFRJ kao suvremene umjetničke prakse, artikuliranja i mapiranja razvoja novomedijske umjetnosti tijekom 1970-ih godina. 

Sedamdesetih godina video postaje dominantan medij pokretnih slika, a novi mediji - fotografija, film i video ulaze na umjetničku scenu. Susreti u Motovunu ukazuju na potencijale video umjetnosti i transnacionalnih mreža kao mogućnosti za novu generaciju umjetnika i kustosa. U tom kontekstu video radionica u Motovunu 1976., organizirana pod temom "identitet" igra ključnu ulogu. Izložba će putem fotografija, dokumentacije i video radova podsjetiti na motovunski susret, okupiti izbor realiziranih radova i preispitati utjecaj, poziciju i značaj manifestacije. U Motovunu 1976. godine hrvatski i talijanski umjetnici Sanja Iveković, Dalibor Martinis, Goran Trbuljak, Claudio Ambrosini, Michele Sambin Luigi Viola realizirali su svoje antologijske radove. Kustosica izložbe je Branka Benčić.

Projekt Cinemaniac / Misliti film istraživačka je platforma koja propituje veze filma, pokretnih slika i suvremene umjetnosti, a od 2002. godine realizira se kao popratni program Pulskog filmskog festivala. Predstavlja mjesto gdje se prezentira recentna hrvatska i međunarodna produkcija filmova/videa umjetnika, eksperimentalnog filma te multimedijalnih instalacija, otkriva i artikulira filmska i umjetnička baština. 

Izložba će biti otvorena od 19. srpnja do 14. kolovoza u Multimedijalnom centru Luka u Puli.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 15.07.2015