Cinizam nesavršene civilizacije | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Cinizam nesavršene civilizacije

Izložba Svi smo u opasnosti Ilije Šoškića uključuje i umjetnikovu intervenciju u prostoru koju izvodi na njezinom otvorenju.

21.02.2019 - 16.03.2019 , Zagreb - Institut za suvremenu umjetnost

U četvrtak, 21. veljače u 20 sati u Institutu za suvremenu umjetnost otvara se izložba Svi smo u opasnosti Ilije Šoškića, pripadnika prve generacije jugoslavenskih umjetnika koji su radili u duhu novih umjetničkih praksi.

Prva je to samostalna Šoškićeva izložba u Hrvatskoj nakon 1989. godine, a tematizira kraj života talijanskog redatelja Piera Paola Pasolinija. Sačinjava je foto-narativ PPP. Devet sati kasnije snimljen na mjestu Pasolinijeva ubojstva, te umjetnikova intervencija u prostoru koja će se uživo odvijati za vrijeme otvorenja izložbe. Naziv izložbe je preuzet iz naslova posljednjeg Pasolinijevog, nedovršenog intervjua koji je dao poslijepodne prije ubojstva novinaru Furiu Colombu.

"(…) Na uglu fudbalskog terena desila se tragedija, označena krugom od kamena i cigle (stvari nađene u blizini) i sa nešto krede; izgrađen 'mauzolej' sa krstom od dva komada drveta nađenih u đubrištu, sa ispisanim slovima 'Pier P. Pasolini'. To je bila scenografija jednog mučeništva, jednog umetnika. Prisetio sam se Arhimeda kao cinizma nesavršene civilizacije.", piše Šoškić uz rad.

Više o umjetničkoj motivaciji i samoj izložbi možete saznati u razgovoru s umjetnikom koji će se održati u četvrtak, 7. ožujka, s početkom u 18 sati.

Izložba ostaje otvorena do 16. ožujka 2019.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 20.02.2019