Čitanja: LiBiDiSSi | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Čitanja: LiBiDiSSi

Čitanje romana Georga Kleina u prijevodu Ivane Perice bit će održano u srijedu, 13. lipnja, u Galeriji SC.

13.06.2013 , Zagreb - Galerija Studentskog centra

Georg Klein (1953) je autor koji je krajem devedesetih još radio kao ghostwriter, a prvi se put na vratima svog budućeg izdavača pojavio s nekim crtežima o Schopenhaueru o kojima je bez prekida govorio punih sat vremena. Izdavač je čekao kraj priče, a onda ga je upitao o njegovu pravom zanimanju. Klein je odgovorio da piše. I nakon nekoliko dana poštom mu poslao roman LiBiDiSSi (1998) koji je zbog neuspješne potrage za izdavačem ležao u ladici. Ubrzo zatim Klein potpisuje ugovor nakon čega slijedi niz romana i zbirki priča, među inim Barbar Rosa, Grijeh Dobrota Munja, O Nijemcima i proslavljeni Roman našeg djetinjstva. Dobitnik je nagrada Braća Grimm i Ingeborg Bachmann, a za Roman našeg djetinjstva 2010. mu je dodijeljena i nagrada za beletristiku Leipziškog sajma knjiga. Roman Budućnost Marsa očekuje se na jesen.

Roman LiBiDiSSi hibrid je krimića, fantastike, distopije i orijentalnog putopisa. Libidissi je grad u kojem se skriva njemački tajni agent, kojemu su pak dva druga tajna agenta za petama. Vrijeme radnje: devet godina nakon kraja rasističkog režima lokalnog autokrata Gahisa, koji je svrgnuo Stranu silu. Manjine su gotovo istrijebljene, ali njihovi gurmanski specijaliteti dobro se prodaju turistima. Turisti i pripitomljeni stranci nikad ne postaju pravim stanovnicima grada i uvijek im je biti na oprezu. Valja se kloniti pojedinih četvrti. Gradom haraju pošasti i lokalni plaćenici.

Pisan neobičnom formom, sav u kafkijanskom paralelizmu progonjenog i njegovih dvoje progonitelja, negdje između očekivanja kazne zbog zločina koji se tek naslutiti može, i klasičnog kriminalističkog zapleta koji mjesto ustupa fantazmagoričnoj atmosferi grada i time koči napredovanje fabule, LiBiDiSSi je objavljen još 1998. g. Otad smo njegovu sceneriju upoznali više puta – u Tripoliju, Bagdadu, Damasku. Točnije, Klein je zamišlja u vremenu normalizacije, kad stvari krenu svojim tijekom, kad turizam ponovno zavlada, ali znaci proteklih desetljeća ostanu upisani u grad. LiBiDiSSi je svojevrsno čitanje porazbacanog mozaika istoimenog grada, kako za njegove junake, tako i za čitatelje. Ovo je krimić čija je fabulativna napetost negdje drugdje.

Ivana Perica (1984), znanstvena je novakinja na bečkom Institutu za slavistiku, završava doktorat o privatnom/javnom i paralelama političkog kod Hannah Arendt i Jacquesa Rancièrea. Uz znanstvene radove objavljuje eseje, kritike i prijevode u časopisima Tema, Zarez, Wespennest. Prijevodi tekstova Senka Karuze i Radomira Konstantinovića izišli su u časopisu Lichtungen (Graz) i na portalu textfeldsuedost. U okviru udruge Blaberon sudjeluje u projektima s ciljem poticanja čitanja i emancipacije mladih.

Čitanje romana Georga Kleina u prijevodu Ivane Perice bit će održano 13. lipnja u Galeriji SC, s početkom u 20 sati. Ulaz je slobodan.

Čitanja vode Ivana Biočina i Ivo Alebić, a program služi kao svojevrsni atelje mladih prevoditelja. Više informacija možete pronaći ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 11.06.2013