Čitanje: Nightwood | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Čitanje: Nightwood

Čitanje romana autorice Djune Barnes, u prijevodu Ane Tomčić, nova je sesija ateljea mladih prevoditelja u SC-u.

11.04.2013 - 12.04.2013 , Zagreb - Galerija Studentskog centra

Djuna Barnes (1892. – 1982.) američka je autorica čije djelo radikalno propituje kanonsku percepciju modernizma. Život na granici kultura i mentaliteta, ali uvijek u umjetničkim i seksualno liberalnim krugovima (od vlastite obitelji do Pariza i njujorškog Greenwich Villagea) uvelike se odražava u šarenoj i dinamičnoj paleti likova i stilova. Autoričin jezik predstavlja jedinstvenu kombinaciju hermetične poetičnosti i brutalne društvene satire, a igra stilovima i književnim konvencijama nerijetko je uspoređivana s imenima poput Jamesa Joycea. U cjelokupnom opusu, a osobito u najpoznatijem romanu Nightwood, Barnes vješto podriva uvriježene i jednoznačne nacionalne, rasne, vjerske te seksualne identitete, čime istodobno raskrinkava njihovu društvenu konstruiranost i normativnu ulogu. Osim po jezičnoj inovativnosti, ova socijalna dimenzija čini Barnesin opus jedinstvenim u sklopu modernističke proze postavljajući u pitanje njenu navodnu apolitičnost. Iz navedenog su razloga njena djela u posljednje vrijeme pobudila velik interes feminističke i queer teorije, a prevedena su na brojne svjetske jezike. S obzirom na ovakvu popularnost, jezičnu inovativnost te politički značaj krajnje je vrijeme za pokušaj plasiranja Barnesinog stvaralaštva na hrvatskoj književnoj sceni.

Ana Tomčić rođena je 1986. u Zagrebu. 2010. diplomirala je anglistiku i germanistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Iste godine upisuje doktorski studij književnosti, filma i izvedbenih umjetnosti u sklopu kojeg se (između ostalog) bavi proučavanjem političke dimenzije subverzivnih identiteta kod Djune Barnes. Znanstveni interesi uglavnom obuhvaćaju modernu i suvremenu englesku, američku te njemačku književnost kao i marksističku, feminističku i psihoanalitičku kritiku te queer teorije. Prevela je brojne književne i kritičke tekstove za časopise poput K. i Sic te Festival europske kratke priče. Dosadašnji književni prijevodi uključuju i povijesne romane Arnovo naslijeđe (Jan Guillou) i Carica Sedam brežuljaka (Kate Quinn).

Čitanje romana Nightwood autorice Djune Barnes, u prijevodu Ane Tomčić, bit će održano u četvrtak, 11. travnja u Galeriji SC, s početkom u 20 sati.

Čitanja vode i moderiraju Ivana Biočina i Ivo Alebić. Program služi kao svojevrsni atelje mladih prevoditelja, za otvaranje prostora dosad slabo prevođenim autorima na hrvatski jezik. Više informacija možete pronaći ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 08.04.2013