Cjelovit uvid u rad civilnog društva | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Cjelovit uvid u rad civilnog društva

U okviru projekta LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu, u Zagrebu i Rijeci provodi se obrazovni program Ljudska prava i aktivno građanstvo namijenjen studentima i studenticama.

Pripremila: Martina Domladovac

FOTO: Ted Eytan

  • A
  • +
  • -

Civilno društvo, pogotovo njegov angažman u polju ljudskih prava i javnog zagovaranja, postao je nezamjenjiv dio svakodnevnog političkog života. Posljednjih je godina značajno pridonio razvoju pravednog i održivog društva te poboljšanju kvalitete života ugroženih skupina.

Međutim, mladi zainteresirani za pitanja ljudskih prava i društveno angažiranog djelovanja često ne znaju gdje i kako se informirati. Sustavne informacije i znanja o djelovanju ljudskopravaških udruga ili sindikata kao vitalnih dijelova civilnog društva i dalje nisu dovoljno rasprostranjena u široj javnosti, a još manje je poznato na koje se načine građani mogu uključiti u rad i razvoj ovog sektora.

Upravo zato udruge K-zona, Zora, BRID i LORI odlučile su u okviru projekta LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu provesti ciljani obrazovni program Ljudska prava i aktivno građanstvo. Edukacija je otvorena za zainteresirane studente i studentice svih fakulteta, a polaznicima i polaznicama omogućit će stjecanje osnovnih znanja o ovom polju. Cilj je obrazovnog ciklusa mladima ponuditi cjelovit, informativan i jedinstven uvid u rad civilnog društva te ih motivirati na uključivanje u aktualne društvene procese. 

Program će se provoditi na četiri fakulteta - Filozofskom fakultet u Zagrebu i Rijeci, Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu te Pravnom fakultetu u Zagrebu - petkom i subotom krajem travnja i u prvoj polovici svibnja. Program je podijeljen u tri modula: Uvod u civilno društvo, Uvod u ljudska prava (s naglaskom na LGBT i radnička prava) te Uvod u javno djelovanje i komunikaciju. Nakon zajedničkog uvoda, studenti mogu slobodno odabrati željene kolegije iz ponuđenih modula, a preporuka je da se odsluša što veći broj kolegija kako bi se stekla širina i cjelokupan pregled obrazovnog programa. Detaljan pregled modula i predavanja dostupan je ovdje.

Na kraju edukacije, studenti će imati priliku volontirati u jednoj od udruga po svom izboru, pri čemu će im biti ponuđeno i stručno mentorstvo, a tijekom cijelog procesa bit će omogućena komunikacija uključenih studenata i studentica s članovima i članicama udruga putem online foruma, stoji u pripćenju inicijative.

Za sudjelovanje u obrazovnom ciklusu potrebno je ispuniti online prijavnicu zaključno s 24. travnjem 2016. godine za Zagreb, odnosno 14. travnjem 2016. godine za studente u Rijeci. Zainteresirani/e studenti/ice potvrdu o primitku dobiti će mailom, nakon čega će biti pozvani/e na zajedničko uvodno predavanje, gdje će steći detaljan uvid u tematske cjeline i ciljeve edukacije, kao i odlučiti se za predavanja na kojima žele prisustvovati kroz obrazovni ciklus.

Za sva pitanja o obrazovnom ciklusu i procesu prijave obratite se na mail adresu

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 04.04.2016

VEZANE VIJESTI

Za građansku i radničku solidarnost

Piše: Martina Domladovac

Održana je diskusija LGBTI radnička prava i udruživanje kako bi se otvorila pitanja položaja LGBTI osoba na radnom mjestu te uloge sindikata u borbi protiv diskriminacije.

Za lokalne aktere promjene

Pripremila: Matija Mrakovčić

CitizensLab je nastajuća europska mreža aktivnih građana koji su predani radu u svojim lokalnim zajednicama, bilo kao volonteri ili u svom poslu.

Građanska participacija i samoorganiziranje

Pripremila: Matija Mrakovčić
Mirta je ustanova za obrazovanje odraslih čiji je djelokrug rada obrazovanje za mir, demokraciju, građansko samoorganiziranje, volonterstvo, mlade.