Cjelovitost zajednice | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Cjelovitost zajednice

Izložba Solidarnost predstavlja prototipove odjevnih dodataka, nastalih u sklopu trodnevne radionice koju su zajednički održali dizajneri i članice udruge Kamensko.

23.12.2014 - 30.12.2014 , Zagreb - Hrvatsko dizajnersko društvo

FOTO: Terrence Faircloth

  • A
  • +
  • -

Osim izloženih predmeta u galeriji je kroz fotografsku dokumentaciju i skice predstavljen i sam proces radionice. Izložba i radionica početna su faza dugoročnog projekta suradnje i daljnjeg razvoja proizvoda koje će radnice nastaviti izrađivati pod vlastitom robnom markom Otvoreno KamenskoKomunikacija HDD-a i udruge Kamensko započela je odmah po njezinom osnivanju, sa željom da se potakne suradnja sa dizajnerima i pruži moderatorska podrška toj suradnji.

Prve dvije probne, višednevne radionice održane su u udruzi Kamensko i u HDLU na artOmatu 2012. Tema radionice u 20014. bila je dizajn upotrebnih predmeta koji se mogu tumačiti kao upotrebni modni dodatak ili kao šivani produkt dizajn. Koncepti tresu proizašli iz zajedničkog čitanja ideje solidarnosti, s težnjom da se kroz nastale predmete komunicira mogućnost kreiranja novih odnosa među ljudima, spremnost na međusobno društveno povezivanje ili dijeljenje u širem smislu.

Sam proces se zasnivao na propitivanju pojma solidarnosti kao dobrovoljne socijalne kohezije, spremnosti da se pomogne i dodijeli međusobna podrška unutar grupe, kao i da se nekoga prihvati i za njega zauzme na temelju osjećaja uzajamne pripadnosti; povezanosti koja ne mora biti očigledna, ali je stvarna. Tako shvaćena solidarnost izostaje i nedostaje u našem društvu svakoga dana bez obzira na dubinu ekonomske depresije, koja bi mogla biti dovoljan razlog za spontani i kreativan otpor okolnostima, ako one onemogućavaju normalan život pa čak i preživljavanje pojedinaca u zajednici i ako time dovode do raspada zajednice kao životne, funkcionalne cjeline. 

U tom smislu, solidarnost je poput imuno reakcije zajednice aktivirane kako bi se očuvala njezina cjelovitost; snaga i resursi povlače se s mjesta na kojem postoje da bi nadoknadili nedostatak snage i resursa u oslabljenim točkama. Tekstilne skice odjevnih dodataka nastalih na radionici pokazuju smjer za mogući razvoj koncepcijski jasne serije proizvoda, relevantne u odnosu na iskustvo bivših radnica Kamenskog, članica udruge Kamensko.

Izložba će biti otvorena od 23. do 30. prosinca u prostorijama Hrvatskog dizajnerskog društva.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 23.12.2014