Clueless / Geometrija nesporazuma | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Clueless / Geometrija nesporazuma

Izložba u Galeriji Prsten HDLU-a okuplja petnaest internacionalnih umjetnika.

11.01.2013 - 27.01.2013 , Zagreb - Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU)

Izložba naslovljena Clueless / Geometrija nesporazuma predstavlja raspon umjetničkih pozicija i praksi koje nastaju u različitim društvenim, kulturnim, ideološkim i ekonomskim okruženjima, okupljajući umjetnike koji na prepoznatljiv i razumljiv način reagiraju na nizove manje i više uobičajenih ili gotovo svakodnevnih situacija. Kustosice su izložbe Branka Benčić i Lorena Tadorni, a na izložbi sudjeluju Bettina Cohnen, Felipe Aguila, Giulia Caira, Alen Floričić, Vlatka Horvat, Cecilia Lundqvist, Marko Lulic, Ra Di Martino, Babette Mangolte, ProvMyza, Renata Poljak, Ana Prvacki, Goran Škofić, Marko Tadić i Magda Tothova. Otvorenje je zakazano za petak, 11. siječnja u 20 sati.

Mikropolitikama svakodnevnog života izložba pokušava označiti otpor prema svakodnevnim rutinama i pozicionira filozofiju svakodnevnice, životnih stilova i stavova kao referentno polje umjetničkog djelovanja, a umjetnička praksa kao da mapira područje kritičkog i transformacijskog potencijala svakodnevice koju preobražava u vizualni jezik. Umjetnici kritički istražuju probleme vezane uz individualnu i kolektivnu egzistenciju, ukazuju na osobne i društvene komentare u pozadini naših svakodnevnih života baveći se pitanjima o mogućnosti i nemogućnosti artikulacije, putem različitih strategija stvaraju individualan jezik i kontekst za umjetničko djelo, ukazujući na individualna i kolektivna djelovanja i napore. Clueless uključuje različite umjetničke pozicije samoprikazivanja, ističući kritički potencijal samoreprezentacije, apsorbirajući strategije, prakse i nasljeđe konceptualne umjetnosti i feminističke kritike. Kroz samoprikazivanje progovara se o pozadini društvenih zbivanja, označava niz individualnih napora, rutina, pokušaja i pogreška, istražuju se emocionalni, društveni i kulturni konteksti, nadovezujući se na prakse videa, fotografije i performansa. Kružni prostor galerije Prsten HDLU-a pružio je okvir koji podcrtava cirkularnost radova, gdje fizički prostor i sam stvara formu loopa, petlje, destabilizira fiksne pozicije početka i kraja.

Izložba se realizira na temelju izložbe Clueless inconcludenze quotidiane, koja je u ljeto 2010. bila realizirana u napuštenom pogonu tvornice duhana, Manifattura Tabacchi u Torinu, a ova zagrebačka ostaje otvorena do 27. siječnja.

Fotografija: Vlatka Horvat: Restless, video, 2003

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 08.01.2013