Čovjek, vrijeme, priroda | kulturpunkt

Najave Festival

<

Čovjek, vrijeme, priroda

Treće izdanje BLITZ - Međunarodnog festivala izvedbenih umjetnosti održat će se u Rovinju.

01.09.2015 - 05.09.2015 , Rovinj - Razne lokacije

BADco, Stranac

  • A
  • +
  • -

BLITZ se otvara u utorak, 1. rujna, multisenzorijalnom performativnom šetnjom kojom nas rovinjski Ensemble Antonio Gandusio & Guests vode od Malog mola, kroz stari grad do terase Monte gdje će festival otvoriti DJ set riječke Madame Fature

Srijeda, 2. rujna, dan je lansiranja dvije nove programske sekcije: bLiTZ 4 kiDZ za najmlađu publiku s predstavom A tko si ti? čakovečke družine Pinklec i SURPRISES. Experimental Cinema Corner, kutak za ljubitelje eksperimentalnog filma s radovima talijanske grupe ZAPRUDERfilmmakersgroup, američkog redatelja Reynolda Reynoldsa te mlade nizozemske umjetnice Melanie Bonajo, koji vrlo originalno tematiziraju neke od ovogodišnjih motiva festivala: odnos čovjeka sa čovjekom, s vremenom, s prirodom. 

U četvrtak, 3. rujna, festival se seli na lokalitet Sv. Kristofora gdje će u srcu prirode talijanski umjetnici i zemljoradnici Teatro delle Ariette odigrati L’estate.fine [Ljeto.kraj], svojevrsni svjetovni Uskrs, obred prelaska i transformacije. 

U petak, 4. rujna, ulazi se dublje u mračne podzemne vode koje plove ovogodišnjim festivalskim štivom te još smjelije gleda u teme kao što su otuđenje, brutalnost, zločin, ubojstvo te ih konačno imenovati riječima: u okvirima Croatian Scene Focusa uz spisateljicu Ivanu Sajko i njezin roman Rio Bar iz 2006. te uz izvedbenu skupinu BADco. i njihovu najnoviju predstavu Stranac po romanu Alberta Camusa

Festival će se zatvoriti u subotu, 5. rujna, dugim regenerativnim plesom, simbolom novog rađanja, od zalaska sunca do svjetlucanja zvijezda. Ekskluzivni RootOnda party na otoku Katarina pružit će publici nezaboravno iskustvo i novi pogled na Rovinj uz DJ-e Rebekah Aff iz Berlina, Felvera iz Zagreba, beogradskog Kristijana Molnara i BLITZ residenta Schwizarskog.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 13.08.2015