Criticize This! Vratimo kritiku u medije! #2 | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Criticize This! Vratimo kritiku u medije! #2

Raspisan je natječaj za drugi edukacijski modul regionalnog projekta Criticize This!. Rok za prijavu je 20. siječnja 2012.

Regionalni partnerski projekt Criticize This! bavi se edukacijom mladih kritičara iz područja književnosti, vizualnih i izvedbenih umjetnosti te propitivanjem uloge umjetnosti u suvremenom društvu. Prvi Art modul projekta započeo je serijom predavanja i seminara Svetlane Slapšak, Nenada Veličkovića i Petera Klepeca održanih od 29. rujna do 2. listopada u Domu omladine Beograda nakon čega su uslijedili mentorski rad i objave kritičkih tekstova.

Kroz edukacijske module, mentorski rad, predavanja međunarodnih stručnjaka, susrete s umjetnicima i kontinuirano kritičko pisanje o suvremenoj umjetničkoj produkciji, sudionici projekta Criticize This! bave se suvremenom umjetnošću koja je i sama kritična prema stvarnosti u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji. Cross-over pristupom tj. bacanjem pogleda u susjedno dvorište, projekt protresa ustaljene obrasce i nudi nova iščitavanja suvremene umjetničke produkcije na ovim prostorima. Fokus kritičkih tekstova usmjeren je na problematiziranje sljedećih tema: suočavanje s prošlošću, identitet i društvena transformacija.

Projekt uključuje pisanje kritika uz mentorski rad, studijska putovanja po regiji i objavljivanje kritika i eseja na partnerskim portalima i u podlistku koji izlazi uz tjednik Novosti (Hrvatska) te dnevnike Danas (Srbija) i Pobjeda (Crna Gora). Kritike i eseji sudionika projekta su honorirani, a svi troškovi putovanja pokriveni. 

Drugi edukacijski modul bit će održan u Zagrebu od 16. do 19. veljače 2012. i primit će 11 polaznika: 4 za književnu kritiku, 3 za vizualne umjetnosti i 4 za izvedbene umjetnosti, koji će sudjelovati u projektu naredna 4 mjeseca. 

Kriteriji:
1. pravo sudjelovanja imaju svi mladi kritičari iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore,  Hrvatske i Srbije;
2. sudionici ne smiju biti stariji od 35 niti mlađi od 18 godina;
3. sudionici moraju biti spremni obavezati se na edukaciju i rad u trajanju od 4 mjeseca (od 16.2.2011. do 30.6.2012.);
4. odlično poznavanje engleskog jezika;
5. potrebno je poslati:

- kratak CV s kontakt podacima (e-mail, broj mobitela)
- 1 kritiku iz područja za koje se prijavljuje (3.600 - 6.000 znakova)
- 1 osvrt na položaj kritike u suvremenom društvu (3.600 - 6.000 znakova).

Prijave treba poslati na e-mail najkasnije do 20. siječnja 2012. s naznakom 'Criticize This! Prijava na 2. edukacijski modul'. Priloženi dokumenti moraju u svom nazivu sadržati: ime i prezime, tip dokumenta (CV, osvrt, kritika) i područje za koje se prijavljuej (književnost, vizualne, izvedbene). 

Prijave koje sadrže više od 1 kritike kao i nepotpune prijave neće se uzimati u obzir Odabrani polaznici o rezultatima natječaja bit će obaviješteni e-mailom najkasnije do 4. veljače 2012. 

Partneri:Kulturpunkt.hr (HR)Projekt se provodi u okviru programa Kultura 2007-2013

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 20.12.2011