Criticize This! Vratimo kritiku u medije! #2 | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Criticize This! Vratimo kritiku u medije! #2

Raspisan je natječaj za drugi edukacijski modul regionalnog projekta Criticize This!. Rok za prijavu je 20. siječnja 2012.

  • A
  • +
  • -

Regionalni partnerski projekt Criticize This! bavi se edukacijom mladih kritičara iz područja književnosti, vizualnih i izvedbenih umjetnosti te propitivanjem uloge umjetnosti u suvremenom društvu. Prvi Art modul projekta započeo je serijom predavanja i seminara Svetlane Slapšak, Nenada Veličkovića i Petera Klepeca održanih od 29. rujna do 2. listopada u Domu omladine Beograda nakon čega su uslijedili mentorski rad i objave kritičkih tekstova.

Kroz edukacijske module, mentorski rad, predavanja međunarodnih stručnjaka, susrete s umjetnicima i kontinuirano kritičko pisanje o suvremenoj umjetničkoj produkciji, sudionici projekta Criticize This! bave se suvremenom umjetnošću koja je i sama kritična prema stvarnosti u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji. Cross-over pristupom tj. bacanjem pogleda u susjedno dvorište, projekt protresa ustaljene obrasce i nudi nova iščitavanja suvremene umjetničke produkcije na ovim prostorima. Fokus kritičkih tekstova usmjeren je na problematiziranje sljedećih tema: suočavanje s prošlošću, identitet i društvena transformacija.

Projekt uključuje pisanje kritika uz mentorski rad, studijska putovanja po regiji i objavljivanje kritika i eseja na partnerskim portalima i u podlistku koji izlazi uz tjednik Novosti (Hrvatska) te dnevnike Danas (Srbija) i Pobjeda (Crna Gora). Kritike i eseji sudionika projekta su honorirani, a svi troškovi putovanja pokriveni. 

Drugi edukacijski modul bit će održan u Zagrebu od 16. do 19. veljače 2012. i primit će 11 polaznika: 4 za književnu kritiku, 3 za vizualne umjetnosti i 4 za izvedbene umjetnosti, koji će sudjelovati u projektu naredna 4 mjeseca. 

Kriteriji:
1. pravo sudjelovanja imaju svi mladi kritičari iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore,  Hrvatske i Srbije;
2. sudionici ne smiju biti stariji od 35 niti mlađi od 18 godina;
3. sudionici moraju biti spremni obavezati se na edukaciju i rad u trajanju od 4 mjeseca (od 16.2.2011. do 30.6.2012.);
4. odlično poznavanje engleskog jezika;
5. potrebno je poslati:

- kratak CV s kontakt podacima (e-mail, broj mobitela)
- 1 kritiku iz područja za koje se prijavljuje (3.600 - 6.000 znakova)
- 1 osvrt na položaj kritike u suvremenom društvu (3.600 - 6.000 znakova).

Prijave treba poslati na e-mail najkasnije do 20. siječnja 2012. s naznakom 'Criticize This! Prijava na 2. edukacijski modul'. Priloženi dokumenti moraju u svom nazivu sadržati: ime i prezime, tip dokumenta (CV, osvrt, kritika) i područje za koje se prijavljuej (književnost, vizualne, izvedbene). 

Prijave koje sadrže više od 1 kritike kao i nepotpune prijave neće se uzimati u obzir Odabrani polaznici o rezultatima natječaja bit će obaviješteni e-mailom najkasnije do 4. veljače 2012. 

Partneri:Kulturpunkt.hr (HR)Projekt se provodi u okviru programa Kultura 2007-2013

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 20.12.2011