CriticizeThis! - promjena programa | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

CriticizeThis! - promjena programa

Iz organizacije edukacijskog projekta CriticizeThis! upozoravaju na promjene termina predavanja kritičarke Maje Ćirić i pisca Marka Terkessidisa.

  • A
  • +
  • -

Organizacija zagrebačkog art modula edukacijskog projekta CriticizeThis! obavještava sve zainteresirane da je došlo do promjene rasporeda u zakazanim večernjim predavanjima. Tako će 17. veljače 18 sati u klubu mama biti održano predavanje kustosice i kritičarke Maje Ćirić, dok je predavanje Marka Terkessidisa premješteno za 18. veljače u 18 sati u klubu Booksa. 

Edukacijski projekt CriticizeThis! započeo je novi ciklus mentorskog rada s mladim kritičarima umjetnosti i produkcije umjetničkih kritika serijom predavanja koja se od 16. do 18. veljače održavaju u zagrebačkim klubovima mama i Booksa. U dijelu programa zagrebačkog art modula koji je otvoren za javnost, sudjeluju glavni urednik magazina Eurozine Carl Henrik Fredriksson, novinar i pisac Mark Terkessidis te kustosica i kritičarka Maja Ćirić. 

Ovaj edukacijski modul 16. veljače otvorio je Carl Henrik Fredriksson svojim je predavanjem naslova Prevođenje kultura. Koliko zajedničkog mora imati zajednica?. Prema novom rasporedu, seriju predavanja u petak 17. veljače nastavit će Maja Ćirić svojim izlaganjem o temi kritike - Kritika. Koncepti, mehanizmi i funkcije. Mark Terkessidis čije predavanje nosi naslov Zbogom identitetu. Promišljanje prostora kulturnog obilja i kritike govorit će u subotu 18. veljače, a nakon njegovog izlaganja svo troje gostiju programa uključit će se u otvoreni razgovor Prijateljska vatra. Kako kritika socijalizira kojeg moderira Petar Milat.

Na samom kraju zagrebačkog druženja u otvorenom razgovoru sudionici će raspravljati o tome što se dešava kad kritika ostane bez jednog prefiksa - pa in/formacija postane formacija. Kako kritika možda nije samo ili nije prvenstveno informirajuća prosudba o nekom (umjetničkom) djelu ili fenomenu već jest praksa koja uobličuje i stvara manje ili veće zajednice. To bi ujedno - polemički formulirano - moglo značiti da se društvenost kritike ogleda prije svega u kritičnosti spram zajednica koju intervenirajuća kritička praksa sama uobličuje, a manje u tzv. kritičkom stavu kritičara koji relevantnost ovog ili onog djela i umjetničkog žanra procjenjuju s obzirom na društvenu realnost. Kritika formira i socijalizira tako što se podigne na kvadrat: kritika kritike. Pokušat ćemo razgovarat o figurama i iskustvu takve potencirane (i potentne) kritike. 

Projekt CriticizeThis! zajednički su osmislile organizacije: Kulturtreger i Kurziv iz Zagreba, KPZ Beton te SEEcult.org iz Beograda i Plima iz Ulcinja. Nositelj projekta je Udruga Kulturtreger.

Program će se odvijati na engleskom jeziku.


Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 17.02.2012